Prawdopodobieństwo
Bartek: Rzucamy dwa razy kostką. Rozpatrzmy zdarzenia: A − suma wyrzuconych oczek jest parzysta, B −
suma wyrzuconych oczek jest nieparzysta, C − w pierwszym rzucie otrzymano liczbę mniejszą od
3. Czy zdarzenia A i B są niezależne? Czy zdarzenia B i C są niezależne?
Potrzebuje pomocy przy tym zadaniu nie mam pojęcia jak go rozwiązać.
14 lip 10:50
john2: Sprawdź czy P(A∩B) = P(A) * P(B) oraz czy P(B∩C) = P(B) * P(C)
14 lip 11:12
Bartek: 13 31 22 42 24 11 51 15 IAI
12 21 41 14 23 32 IBI
Ω=36
| | 8 | | 6 | |
P(A∩B)= |
| * |
| dobrze ja to liczę? |
| | 36 | | 36 | |
14 lip 11:20
john2: IAI to zdaje się 18
więc P(A) = 1/2
bo możemy mieć takie wyniki
pierwsza kostka,druga kostka
1,1
1,3
1,5
2,2
2,4
2,6
3,1
3,3
3,5
4,2
4,4
4,6
5,1
5,3
5,5
6,2
6,4
6,6
P(B) chyba też 1/2
Teraz ile to jest P(A∩B) ?
Czyli jaka jest szansa, że w dwóch rzutach suma oczek będzie parzysta i jednocześnie
nieparzysta, potem zobacz czy lewa strona równania równa jest prawej, jeśli nie, to są zależne
14 lip 11:27
kochanus_niepospolitus:
1) czy zdarzenia A i B są niezależne?
Nawet bez rozwiązywania −−− zauważ, że A i B to sa zdarzenia przeciwstawne (A' = B), tak więc
MUSZĄ być zależne (jak zajdzie zdarzenie A to nie ma prawda zajść zdarzenie B −−− logiczne
skoro wypadła suma parzysta, to ta suma nie może być nieparzysta

)
Więc − nie ... nie są niezależne
2) czy zdarzenia B i C są niezależne?
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
P(B∩C) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
P(B)*P(C) = P(B∩C) <−−− tak zdarzenia są niezależne
14 lip 11:51