macierz
zadanie: Napisz macierz symetryczna 3X3, ktorej wartosciami wlasnymi sa −3 i 4 oraz E4 jest plaszczyzna
x−2z=0.
wektory wlasne macierzy symetrycznej sa prostopadle.
a b c
b d e
c e f
t=−3
a+3 b c
b d+3 e
c e f+3
t=4
a−4 b c
b d−4 e
c e f−4
jakies podpowiedzi?
13 lip 23:13
zadanie: myslalem, zeby ulozyc macierz diagonalna z podanych wartosci wlasnych (ale sa tylko 2 to ktora
jest podwojna?) i potem macierz przejscia z wektorow wlasnych
14 lip 00:06
zadanie: ?
14 lip 14:02
MQ:
1. Co to jest E4?
2. Nie musisz podwajać wartości własnych − po prostu trzecia ww może być dowolna.
14 lip 14:32
zadanie: E4 to przestrzen wlasna dla wartosci wlasnej 4, w tym przypadku jest to plaszczyzna x−2z=0.
14 lip 14:40
zadanie: czy dobrym pomyslem bedzie znalezc te macierz (niech bedzie A) ukladajac macierz diagonalna (D)
i potem macierz przejscia (P) w sensie (A=PDP−1)?
14 lip 14:42
MQ: Skoro E4 to podprzestrzeń do wartości własnej 4, to właśnie wartość własną 4 masz podwójną i
wektory własne napinają tę przestrzeń.
Tak więc:
1. Wektor własny do wartości własnej −3 jest prostopadły (normalny) do płaszczyzny E4.
2. Wektory włane do wartości własnej 4 leżą w płaszczyźnie e4 i możesz je wybrać dowolnie,
byle tylko były do siebie ortogonalne (prostopadłe).
3. Jeśli chcesz mieć bazę ortonormalną, to jeszcze musisz znormalizować te wektory.
14 lip 15:05
zadanie: dla t=−3 wektor wlasny to X1=(1, 0, −2) jest on prostopadly do plaszczyzny (to wektor normalny
tej plaszczyzny)
dla t=4 wektor wlasny to X2=(2, 0, 1) ale tego trzeciego juz nie moge znalezc bo np. do tego
wektora bedzie prostopadly wektor (−1, 0, 2) ale on nie nalezy do tej przestrzeni
moze iloczyn wektorowy wektorow X1 i X2 wtedy wyjdzie (0, −5, 0) ale y w plaszczyznie jest
zerem a tutaj y=−5
jak wyznaczyc ten trzeci wektor?
14 lip 16:09
zadanie: ?
14 lip 20:05
MQ: [0 −5 0] należy do E4
14 lip 20:05
zadanie: ok ale dlaczego?
14 lip 20:08
MQ: Bo cała oś OY zawiera się w E4.
Ty patrzysz na to 2−wymiarowo, a masz problem 3−wymiarowy.
14 lip 20:09
zadanie: dziekuje
jeszcze mam takie pytanie skad wiadomo, ze wartosc wlasna 4 jest podwojna?
14 lip 20:12
MQ: Bo w warunkach zadania masz napisane, że E4 jest płaszczyzną, więc podprzestrzeń wartości
własnej 4 jest dwuwymiarowa.
Z każdą wartością własną związana jest podprzestrzeń napinana na związanych z nią wektorach
własnych. Płaszczyznę musisz napiąć na 2 wektorach, więc 4 jest podwójną wartością własną, bo
ma 2 wektory własne.
14 lip 20:18
zadanie: dziekuje
14 lip 20:21
zadanie: wyszlo mi tak
A= 0 4 0
jest symetryczna wiec najprawdopodobniej dobrze
14 lip 21:45
zadanie: jak sprobowac narysowac te plaszczyzne x−2z=0 ?
chce ja sobie wyobrazic
14 lip 21:53
MQ: Prostopadła do płaszczyzny XZ, przechodzi przez oś OY i prostą x−2z=0
14 lip 22:03
zadanie: dziekuje
14 lip 22:22
zadanie: mam pytanie
4 jest wartoscia wlasna podwojna
tw. : jezeli macierz jest symetryczna to dla roznych wartosci wlasnych istnieja odpowiadajace
im prostopadle wektory wlasne.
no wlasnie ale dla roznych wartosci wlasnych a 4 jest z podwojna krotnoscia a mimo to sa dla
tej wartosci wlasnej dwa wektory prostopadle.
jak to sie ma do tego twierdzenia?
23 lip 11:52
zadanie: ?
23 lip 21:53
Mila:
Jak leci?
Jakie wrażenia po pierwszym roku?
23 lip 21:56
Mila:
Powodzenia.

Korzystasz ze Skoczylasa? jest w pdf.
23 lip 23:47