pole trójkąta
ania: ramię trójkąta równoramiennego ma długość 12 i tworzy z podstawą kąt o mierze 45 stopni.
z wierzchołka tego trójkąta poprowadzono do postawy odcinek dzielący kąt przy wierzchołku w
stosunku 2:1. Oblicz pola powstałych trójkątów.
(wysokośc tego trójkąta równoramiennego to 6√2)
8 lis 18:37
SC: mamy tutaj połowę kwadratu
8 lis 18:53
ania: a czy można prosić o jakies wyjaśnienia?
8 lis 18:58
SC: zaraz − usiłuję wysłać rysunek
a to sie chyba nie da
8 lis 19:02
SC: przy wierzch0lku jest kat prosty
dzieląc go w podanym stosunku otrzymujemy katy 60 i 30
8 lis 19:03
SC: zatem w jednym trójkącie (większym − katy mają miary: 45, 60 i 75, a w drugim − 30,45 i 105
tak zapytam − ktora to klasa i po jakim dziale lub z jakim działem jest to zadanie?
czy jest znane tw kosinusów?
8 lis 19:07
SC: zatem w jednym trójkącie (większym − katy mają miary: 45, 60 i 75, a w drugim − 30,45 i 105
tak zapytam − ktora to klasa i po jakim dziale lub z jakim działem jest to zadanie?
czy jest znane tw kosinusów?
8 lis 19:09
ania: klasa 1, pole trójkąta
8 lis 19:19
ania: twierdzenie cosinusów to poziom rozszerzony, ja jestem na podstawach
8 lis 19:25
SC: oki
zaraz spróbuję jeszcze raz
8 lis 19:42
SC: niestety nie mam możliwości narysowania i przesłania rysunku zatem:
8 lis 19:57
SC: niestety nie mam możliwości narysowania i przesłania rysunku zatem:
8 lis 19:58
SC: |
|
|
|
|__ __ __ __
12−x x
Dorysuj przekątną, podziel kąt w stosunku 1:2 (od góry patrząc) − bo o takim zadaniu będą
pisała
i pod kątem prostym opuść odcinek na ramię "leżące" z punktu przecięcia odcinka dzielącego kąt
z przeciwprostokątną
otrzymasz tak naprawdę 3 trójkąty patrząc od lewej strony − ten z kątami 45, 105 i 30
oraz podzielony na 2 ten drugi trójkąt − mały o kątach 60, 30 i 90, oraz drugi 45, 90, 40 o
ramieniu x
to znaczy, ze drugi odcinek na który jest podzielone jedno z ramion ma długość 12 − x
8 lis 20:06
malina18: mi wyszo pole pierwszego trojkata 36 ale nie wym czy dobrze
8 lis 20:09
SC: z ekierki
(bo mamy kąty 30, 60 i 90)
przyprostokątne tego trójkąta mają odpowiednio długości (jeśli oznaczymy przez y
przeciwprostokątną)
| | 1 | |
przyległa do kąta 60 |
| y=12−x |
| | 2 | |
stąd
y = 24 −
√3y
8 lis 20:21
SC: zaraz doliczę to sprawdzimy
8 lis 20:23
SC: | | √3 | | 24 | | 12 √3 | |
x= |
| |
| = |
| |
| | 2 | | 1+√3 | | 1+ √3 | |
| | 1 | |
pole tego większego trójkąta to |
| *12*x (z tych dwóch wyjściowych) = |
| | 2 | |
| 1 | | 12 √3 | | 72 √3 | |
| *12* |
| = |
| |
| 2 | | 1+ √3 | | 1+ √3 | |
po usunięciu niewymierności: 36(3 −
√3)
8 lis 20:31
SC: czyli pole tego mniejszego to od całego odjąć to co obliczyłam
| | 1 | |
pole całego = |
| *12*12 = 72 |
| | 2 | |
czyli
72 − 36(3 −
√3) = 36(2−(3−
√3))=36(
√3−1)
8 lis 20:35
SC: mi wyszło tyle
nie wiem jak przesłać rysunek do tego zadania, bo jest on istotny
8 lis 20:36