granica
bezendu:
Oblicz granice
13 lip 18:23
asdf: 0
13 lip 18:27
MQ:
0≤sin n≤1
13 lip 18:27
MQ: Miało być oczywiście −1<=sin<=1
13 lip 18:28
asdf: | | 1 | |
sin(n) oscyluje miedzy (−1;1), a |
| → 0 |
| | n | |
13 lip 18:29
asdf:
Jeśli ciągi (a
n) i (b
n) są zbieżne oraz a
n ≤ b
n dla każdego naturalnego n, to \lim a
n ≤
lim~b
n.
Jeśli ciągi (a
n),\; (b
n) są ciągami zbieżnymi odpowiednio do a oraz do b, to wykonalne są
działania:
\lim~(a
n + b
n) = a + b,
\lim~(a
n − b
n) = a − b,
\
lim~(an * bn) = a * b,
\lim~a
n/b
n = a/b, o ile tylko b \ne 0 oraz b
n \ne 0 dla każdego n.
no i sie przyjrzyj temu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Granica_ci%C4%85gu#Przyk.C5.82ady
13 lip 18:32
13 lip 18:33
bezendu:
A można krok po kroku bo wynik to mi wolfram pokaże. ?
13 lip 18:36
jakubs: A jakby to zrobił tak:
−1≤sin n≤1
13 lip 18:44
asdf: przeciez masz krok po kroku...
13 lip 19:00
13 lip 19:08
bezendu:
Dziękuję, będę analizował bo utkwiłem na razie w punkcie
13 lip 19:16
Mila:
sin(n )− ciąg ograniczony
13 lip 19:19
Trivial:
bezendu, zerknij na obrazek, a zaraz zobaczysz dlaczego tak jest.
1/x,
3sinx,
(3sinx)*(1/x)
13 lip 19:19
asdf: na jakim punkcie utwiłes?
13 lip 19:24
bezendu:
na granicach ciągów związanych z trygonometrią.
13 lip 19:25
Trivial:
To nie jest bezpośrednio związane z trygonometrią. Przykład analogiczny bez trygonometrii:
| | (−1)n | |
Znajdź granicę ciągu an = |
| . |
| | n | |
13 lip 19:26
bezendu:
To nie bardzo wiem jak
| | 1 | |
jak by było an=(1+ |
| ) n to by było pięknie  |
| | n | |
13 lip 19:31
Trivial: bezendu, włącz intuicję proszę.
13 lip 19:37
bezendu:
To tutaj też lim=0
13 lip 19:38
Trivial: Tak. Dlaczego?
13 lip 19:39
asdf: czemu?
13 lip 19:39
bezendu:
Ponieważ ciąg jest rozbieżny ?
13 lip 19:42
Trivial: Nie.
13 lip 19:45
bezendu:
Zbieżny a nie rozbieżny.
13 lip 19:45
Trivial: Nie.
13 lip 19:45
bezendu:
jak by obliczając kolejne wyrazy tego ciągu
to dla parzystych wychodzą dodatnie wyrazy
dla nieparzystych ujemne ale w obu przypadkach wyrazy ''idą'' do 0 ?
Ja tak to rozumiem.
13 lip 19:48
Trivial: bezendu, oczekiwałem sposobu z ciągiem ograniczonym i zbieżnym do zera, ale Twój sposób
też jest OK.
13 lip 19:51
WueR:
| 1 | |
| jest zbiezny i wraz ze wzrostem argumentow wartosci sa coraz mniejsze. Te wartosci |
| n | |
mnozymy pozniej przez −1 oraz 1 na zmiane...wiec w efekcie dostajemy za kazdym kolejnym razem
cos mniejszego od 1 lub wiekszego od −1 coraz bardziej zblizajac sie do zera.
Ogolnie jest takie twierdzenie, ze jesli x
n jest ograniczony i y
n→0, to x
n*y
n rowniez dazy
do zera.
13 lip 19:54
bezendu:
A mogę wiedzieć jak to twierdzenie się nazywa ?
13 lip 19:56
13 lip 19:58
bezendu:
Dzięki
13 lip 20:08
Mila:
No, dopiero Trivialowi uwierzył?
13 lip 20:32
asdf: jak chcesz kolejne, bo widziałem juz ogarniales liczbe e:
| | √n3 | |
limn→∞ |
| |
| | | | 1 | | 33√n27*(1− |
| )ctg(n) | | | tg(n) | |
| |
13 lip 20:32
bezendu:
Nie kliknąłem w Twój link Mila ale mam do Ciebie pełne zaufanie !
13 lip 20:34
bezendu:
| √n3 | |
| |
| | −1 | | 33√n27*[(1+ |
| )tg(n)]ctg(n)/tg(n) | | | tg(n) | |
| |
| | √n3 | |
limn→∞ |
| |
| | 33√n27*(e−1)ctg(n)/tg(n) | |
| | ctg(n) | |
i teraz muszę policzyć limes z tego |
| ? |
| | tg(n) | |
13 lip 21:01
Trivial: asdf, z ogromną przyjemnością zobaczę jak rozwiązujesz ten przykład.
13 lip 21:10
bezendu:
Trivial dobrze myślę ?
13 lip 21:10
Trivial:
Dlaczego zastosowałeś przejście z "e"? 1/tg(n) nie dąży wcale do zera. Osobiście nie wiem jak
rozwiązać ten przykład.
13 lip 21:12
Trivial: Zresztą ten problem jest źle postawiony, gdyż można wybrać np. takie n (dowolnie duże), że
tg(n) ≈ 0.1 i wtedy zapisane wyrażenie nie ma sensu matematycznego.
13 lip 21:21
WueR:
Nalezy pamietac, ze "wzor na granice z e" mozna stosowac tylko wtedy, gdy we wzorze
| | 1 | |
(1+ |
| )n, xn→∞ (gdzie xn to ciag). |
| | xn | |
13 lip 21:21
bezendu:
To jak to rozwiązać Panowie ?
13 lip 21:24
Trivial: Jeżeli jeszcze tego nie wywnioskowałeś: nie da się.
13 lip 21:27
bezendu:
A ja jakieś kombinacje z liczbą e
13 lip 21:34
Mila:
Rozwiązuj zadania z poręcznika , zbioru. W Krysickim są dobre zadania dla początkujących.
13 lip 21:35
bezendu:
Zamówiłem sobie tą książkę bo wolę wersję drukowaną niż pdf
13 lip 21:37
Mila:
tg(n) nie ma granicy w nieskoczoności.
13 lip 21:38
WueR:
Ale wiecej ksiazek nie zamawiaj. W bibliotece bedziesz mial tyle pozycji matematycznych, ze w
zyciu nie zdazysz przerobic, a tam za darmo mozna wypozyczac.
13 lip 21:41
bezendu:
Ok, ale teraz w domku sobie popracuję z tą książką
13 lip 21:44
5-latek: Szkoda ze nie mowiles ze potrzebujesz bo mam w domu 2 pierwsze czesci Krysickiego
13 lip 21:47
asdf: hehe
13 lip 21:52
bezendu:
Spokojnie, stać mnie na książki. A lepiej zostaw sobie bo mogą Ci się przydać
13 lip 21:55
5-latek: To ze stac cie na ksiazki to wiem bo pracujesz .
Tak naprawde to mi sie juz nie przydadza (zostawie sobie jedna ) na pamiatke bo ja sie z nich
uczylem
14 lip 08:02
Piotr 10: Chętnie bym wział lub kupił
5−latek tą książkę Krysickiego Ta książka to analiza
matematyczna

Ja będę później jak coś, bo jadę do Warszawy papiery złożyć
14 lip 08:22