przedziały
dominik: 1.Zapisz jako przedział zbiór liczb spełniających podany warunek.
a)−3<x≤0
b)x≤6
c)−2≥x<5
d)−3<x>3
e)16>x<10
f)−15<x≥12
2.Wypisz wszystkie liczby całkowite należące do przedziału
a)<−3,0)
b)(3,9)
c)<−4,1>
3.Wyznacz zbiory A∪B,A∩B,A\B,B\A
a)A=<−5,1),B=<−2,2>
b)A=<−2,2>,B=<0,6)
c)A=(−1,1),B−<0,5)
d)A=(−7,−2),B=<−2,4>
4.Zaznacz na osi liczbowej zbiór X.
a)X=<1,2)∪(3,5>
b)X=(−∞,−3>,∪(0,3)
c)X=<−1,2>∪<7,∞)
d)X=(−∞,−3)∪<3,∞)
13 lip 17:17
Janek191:
Łatwiejszych zadań już nie było ?
Np. 1
a) − 3 < x ≤ 0
Odp. ( − 3 : 0 >
b) Odp. ( − ∞ ; 6 >
c) − 2 ≥ x ⇔ x ≤ − 2
Mamy więc [ x ≤ − 2 ∧ x < 5 ] ⇔ x ≤ − 2
Odp. ( − ∞ ; − 2 >
itd.
13 lip 17:37