zespolone
zombi: Szybkie pytanko, bo głupieje. Chyba zła odpowiedź w książce.
Znaleźć miejsce geom. punktów spełniających nierówność
|z−3+4i| < 5
⇔
(x−3)2 + (y+4)2 < 5 to będzie okrąg o promieniu √5, a nie 5 prawda? Bo w KW jest napisane,
że promień = 5.
13 lip 16:56
asdf: KOŁO


! :3, promien =
√5
13 lip 16:59
zombi: no, wiesz o co mi chodziło

czyli 4 błędy aż mają!
13 lip 17:02
Mila:
Wnętrze koła o promieniu 5.
Niech
z=x+iy , x,y∊R
|x+iy−3+4i|<5⇔
|(x−3)+i(y+4)|<5
√(x−3)2+(y+4)2<5 /2
(x−3)2+(y+4)2<52
S=(3,−4) r=5
13 lip 17:23
zombi: Dzięki Mila, pomyliłem to, że |z|
2 = z*z
− i zamiast tego liczyłem, że |z| = z*z
−.
13 lip 17:40
Mila:
13 lip 18:11
WueR:
|z1−z2| − geometrycznie jest to odleglosc z1 od z2.
|z−3+4i| = |z−(3−4i)|
13 lip 19:57
WueR:
I wtedy juz widac co to jest, bez zbednej zabawy, chociaz tamten sposob tez jest poprawny.
13 lip 19:58