matematykaszkolna.pl
Planimetria Blue: W równoległoboku w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego , kąt ostry ma miarę 60 stopni , a krótsza przekątna ma długość 43 a) oblicz długość boków b) długość wysokości rownolegloboku poprowadzonej na dłuzszy bok. c) objętość bryly otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuzszego boku. PODPUNKT A I B UMIEM, POTRZEBUJĘ TYLKO POMOCY Z PODPUNKTEM C emotka Wiem, że ma być tak, że mamy walec i r= h równoległoboku, czyli 23, a H walca = 8, ale szczerze mówiąc nie wiem dlaczego tak jest.. i zawsze się mylę jak jest napisane, że wokół krótszego czy dłuższego boku jest obrót... Nie wiem pod jakim kątem ten obrót rozpatrywać Może to trochę głupie pytanie, ale mógłby to ktoś opisać Jak jest napisane, że obrót jest wokół dłuższego boku, to jak ten obrót wygląda? emotka
13 lip 14:21
52: rysunek
13 lip 14:26
Blue: a, ok, już czaje emotka czyli po prostu jak jest obrót wokół jakiegoś boku, to na nim będzie oś symetrii
13 lip 14:29
52: Po prostu, oś obrotu.
13 lip 14:33
5-latek: Powstala bryla to nie bedzie sam walec Sam walec bylby gdyby to byl prostokat Tutaj dojda jeszce dwa stozki
13 lip 16:15