zamiana liczb na wymierne
tyu :
chciałem się upewnić co do sposobu liczenia
0,(6) zamieniam na liczbę wymierną
1/ oznaczam 0,(6) jako x, czyli x=0,(6)
2/ mnożę obustronnie x=0,(6) przez 10, bo w okresie jest tylko
jedna cyfra 
3/ 10x=6,(6) odejmuję obustronnie x=0,(6)
4/ 10x−x=6,(6) − 0,(6)
5/ 9x=6 x=6/9
13 lip 14:06
tyu : czy mnożę razy 10, bo tylko tyle mi potrzeba, aby przed przecinkiem z lewej strony zamiast zera
była cyfra 6
13 lip 14:08
13 lip 14:24
tyu : | | 0,6 | |
przeliczyłem sobie i |
| = 0,(6) |
| | 0,9 | |
jak nie umiałem ciągów to miałem problem z tą zamianą, ale znając wzór na sumę już wiem ocb.
13 lip 14:29
tyu : dziękuję
13 lip 14:30
13 lip 14:43
tyu : wiem
13 lip 14:48
Mila:
Twój sposób z 14:06 też jest dobry.
13 lip 15:33
MQ: Mnożysz przez tyle, żeby przy odejmowaniu nx−x pozbyć się okresu.
13 lip 15:39