matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdź asymptoty funkcji
minnie:
znajdź asymptoty funkcji: a) f(x) =
√
x
2
−1
b) f(x) = xe
−x
Proszę o pomoc
!
8 lis 18:12
AS:
Równanie w postaci y =
√
x
2
− 1
podnoszę obustronnie do kwadratu y
2
= x
2
− 1 ⇔ x
2
− y
2
=1 jest to równanie hiperboli.
b
Równanie asymptot (ogólnie) y = ±
*x
a
U nas a = b = 1 stąd równanie asymptot y = ±x
8 lis 20:16