wyznaczniki i macierze
iloraz: Pomocy , jakim cudem wyznaczkik glowny musi tu wyjsc 43

?
4y+3x−1=0
5x+6=7y
12 lip 21:18
unknown: 28 + 15 to 43
12 lip 21:20
iloraz: ele to bedzie taka postac
3x+4y=1
5x−7y=−6 noi W=3*(−7)−5*4⇔W=−21−20 , jak wgle bedzie reszta rozwiazania wyznacznikami, jak je
obliczyc
12 lip 21:31
Mila:
Porządkujesz równania.
3x+4y=1
5x−7y=−6
W=3*(−7)−4*5=−21−20=−41
12 lip 21:34
iloraz: w odpowiedziach jest ze wyznacznik glowny = 43
12 lip 21:37
Mila:
Wyznacznik W
x:
1 4
−6 −7
W
x=1*(−7)−4*(−6)=−7+24=17
Wyznacznik W
y:
3 1
5 −6
W
y=3*(−6)−1*5=−18−5=−23
podstaw i oblicz.
12 lip 21:38
iloraz: wiec stad wyznacznik glowny = 43
12 lip 21:38
iloraz: ale czemu wychodzi 41 wyznaczik glowny
12 lip 21:39
iloraz: a nie 43 jak w odpowiedziach
12 lip 21:40
sushi_ gg6397228:
5x−7y= −6
3x +4y=1
i teraz liczymy W
jezeli są poknocone cyferki przy literkach, to moze jakims cudem wyjdzie 43
12 lip 21:45
Mila:
Przecież możesz sprawdzić rozwiązanie i przekonasz się, że jest błąd w odpowiedzi.
Spr.
3x+4y=1
5x−7y=−6
| | −17 | | 23 | | −51+92 | | 41 | |
L1=3* |
| +4* |
| = |
| = |
| ≠1 |
| | 43 | | 43 | | 43 | | 43 | |
| | −17 | | 23 | | −85−161 | | −246 | | 32 | |
L2=5*U{ |
| −7* |
| = |
| = |
| =−5 |
| ≠−6 |
| | 43 | | 43 | | 43 | | 43 | | 43 | |
12 lip 21:54