proszę o sprawdzenie
michał: rozwiąż rownanie 4sin x2 + cosx = 3
ja to rozwiązałem tak
4 (√1− cosx2 + cosx =3 / ( )2
16* 1− cosx2 = 9 − 6cosx + cos2x
po uporządkowaniu otrzymałem
cos2x + 2cosx +1 =0
cosx=t
t2 + 2t +1 =0
Δ = 0
t= −1 czyli cosx=−1
x=π + 2kπ
mam prośbę gdzie popełniam błąd bo wynik jest x= (4k+1)π
12 lip 21:12
Eta:
| | x | |
podstaw : cosx= 1−2sin2 |
| |
| | 2 | |
| | x | | x | |
otrzymasz : sin2 |
| −2sin |
| +1=0 |
| | 2 | | 2 | |
x=π+4kπ= (4k+1)*π . k∊C
12 lip 21:43
michał: ale czy tak ja rozwiązałem nie można
12 lip 22:37
michał: z jakiego wzoru obliczyłeś cosx
12 lip 22:40
Eta:
| | x | | x | |
2sin2 |
| =1−cosx ⇒ cosx=1−2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
lub tak : cos(2α)=cos
2α−sin
2α= 1−2sin
2α
12 lip 23:05
michał: dziękuję ale jeszcze mam jedno pytanie bo siedzę nad nim dość długo
3sin2x + `1 = 2( 1+ 0,25 sin22x)
12 lip 23:18
Eta:
Zastosuj :
sin2(2x)= (2sinx*cosx)2= 4sin2x*cos2x=4sin2x(1−sin2x)=4sin2x−4sin4x
12 lip 23:26
michał: po podstawieniu otrzymałem
1 −5 sin2x + 2sin4x = 0 czy mam podstawić za sinx =t
to wtedy 1− 5t2 + 2t4 =0
12 lip 23:27
michał: nastąpiła pomyłka bo po podstawieniu jest
− sin2x − sin4x +1 =0
12 lip 23:38
michał: chyba jestem zmęczony bo znowu jest błąd a powinno być
2sin4x + sin2x −1 = 0 i co dalej
12 lip 23:43
Eta:
Sprawdź jeszcze raz rachunki.....
ma być: 2sin4x+sin2x−1=0 ⇒ (sin2x+1)(2sin2x−1)=0
dokończ........
12 lip 23:44
Eta:
No i teraz dokończ .......
12 lip 23:45
michał: wielkie dzięki już sobie dam radę
12 lip 23:48
Eta:
I tak trzymaj ...
12 lip 23:49
Mila:
Zadanie 1)
Michał w Twoim sposobie potęgowałeś pierwiastek i otrzymałeś nadmiar rozwiązań, pierwiastki
obce.
Zawsze jest ryzyko z pierwiastkowymi równaniami i trzeba sprawdzać dziedzinę równania, albo czy
spełnione jest równanie.
Twoje rozwiązania:
π, 3π, 5π,7π,...
spr.
x=3π
| | 3 | |
L=4*sin |
| π+cos(3π)=4*(−1)−1=−5 |
| | 2 | |
dalej sprawdzając zobaczysz, że
rozwiązania to
x=π+4kπ
Zastanów się jak i naczej ten problem rozwiązać, w momencie, gdy otrzymałeś cosx=−1.
Sposób
Ety jest bezpieczny.
13 lip 00:01
fachowiec:
| | x | | x | |
4sin |
| + cosx = 3, cosx = 1 − 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
4sin |
| + 1 − 2sin2 |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
2sin2 |
| − 4sin |
| + 2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
sin2 |
| − 2sin |
| + 1 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
x = π + 4kπ
13 lip 00:13
Mila:
Eta rozwiązała. Ja odpowiedziałam Michałowi na pytanie 22:
13 lip 00:16
Eta:
Ejj
fachowiec 
zobacz wpis
21:43 (
13 lip 00:20
AS: | | x | |
Podstawienie: |
| = y , x = 2*y |
| | 2 | |
4*sin(y) + cos(2*y) = 3
4*sin(y) + 1 − 2*sin
2(y) = 3
sin
2(y) − 2*sin(y) + 1 = 0
(sin(y) − 1)
2 = 0
sin(y) = 1 resztę dokończ
13 lip 10:25
michał: ( sin2x +1) ( 2sin2x−1)=0
( sin2x +1) =0 lub ( 2sin2x−1)=0
sin2x =−1−sprzeczność lub 2sin2x =1⇒ sin2x = 12 ⇒ x= √22 lub x= − √22
x = π4 + kπ2 ale w odpowiedzi są jeszcze x= π12 + kπ lub x = 5π12 +kπ
nie wiem jak do tego dojść
13 lip 12:52
pigor: ... chyba pokićkały ci się ...

odpowiedzi, bo dla mnie
sin2x=12 ⇔
|sinx|=12√2, a stąd i np. wykresu y=|sinx| ⇔
⇔
x= 14π+kπ v x= 54π+kπ i tyle,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo "po bożemu" :
|sinx|=12√2 ⇔ sinx=−
12√2 v sinx=
12√2 ⇔
⇔ x= −
14π+2kπ v x=π+
14π+2kπ v x=
14π+2kπ v x=π−
14π+2kπ ⇔
⇔
x= −14π+2kπ v x=54π+2kπ v x= 14π+2kπ v x=34π+2kπ . ...
13 lip 13:17
pigor: ... albo podaj oryginalne (pierwsze) równanie trygonometryczne,
a nie to (sin2x+1) (2sin2x−1)= 0 do którego − jak sądzę − doszedłeś.
13 lip 13:22
michał: przepraszam rzeczywiście odpowiedż była z innego zadania
dziękuję
13 lip 14:31