kombinatoryka
patryk :
Czy to będzie tak
12 lip 19:57
patryk : ?
12 lip 20:23
Mila:
Dlaczego w mianowniku z 2 zrobiłeś iloczyn z silnią?
12 lip 20:25
patryk :
to nie wiem jak to rozpisać ?
12 lip 20:27
Mila:
Napisz zadanie od początku.
12 lip 20:34
patryk :
Uprość.
12 lip 20:47
sushi_ gg6397228:
juz masz uproszczone
12 lip 20:56
patryk :
a co w moim poście jest źle /]?
12 lip 20:59
jakubs: | | (n+2)! | |
Chcesz uprościć wyrażenie |
| , ale z tym się nie da nic więcej zrobić. |
| | 2 | |
12 lip 21:01
sushi_ gg6397228:
powinno byc też "n" w mianowniku
12 lip 21:01
12 lip 21:08
12 lip 21:08
patryk :
Jest tak jak podałem !
12 lip 21:38
Mila:
W a niewiele sensownego da się zrobić
b)
| n!*(n+1)*(n+2) | |
| =(n+1)*(n+2) |
| n! | |
12 lip 21:41
patryk :
ale coś da się zrobić ?
12 lip 21:42
Mila:
(n+2)!=1*2*3*4*...(n−2)*(n−1)*n*(n+1)*(n+2)
To widzisz, że tylko możesz uprościć przez 2.
12 lip 22:30
patryk :
to jak to wygląda (n+2)!=n!(n+1)(n+2) to tak jest ?
12 lip 22:32
WueR:
Tak.
Mozna ewentualnie:
| (n+2)! | |
| = 3*4*5*...*n*(n+1)*(n+2)  |
| 2 | |
12 lip 22:57
patryk:
ponawiam.
16 lip 16:26
Mila:
Przecież masz napisane.
16 lip 16:30
16 lip 16:44
patryk:
muszę opanować kombinatorykę+logarytmy i trygonometrię a w szkolę nie miałem tego
16 lip 16:52
asdf: Ok, po kolei:
teraz podstaw:
n = n+2
k = 3
rozpisz.
16 lip 17:05
16 lip 17:11
Mila:
10! możesz rozpisać tak:
1*2*3*4*5*6*7*8*9*10= w zalezności od potrzeb
np.
=9!*10
albo
=8!*9*10
| | (n+2)! | | (n+2)! | |
= |
| = |
| = |
| | 3!*(n+2−3)! | | 1*2*3*(n−1)! | |
| | (n−1)!*n*(n+1)*(n+2) | | n*(n+1)*(n+2) | |
= |
| = |
| |
| | 6*(n−1)! | | 6 | |
16 lip 17:15
patryk:
skąd ta ostatnia linijka ?
16 lip 17:17
Mila:
Chodzi Ci o licznik? ,czy mianownik?
Zobacz jak rozpisałam 10! na różne sposoby.
16 lip 17:19
ae: Przekształcenie działania

(n+2)!=(n−1)!*n*(n+1)*(n+2)
16 lip 17:19
asdf: (n+2)! = (n+2)(n+1)! = (n+2)(n+1)n! = (n+2)(n+1)n(n−1)!
16 lip 17:22
patryk:
O licznik.
16 lip 17:24
Mila:
Czy wystarczy rozpisanie kolegów z 17:19 i 17:22?
Masz jszcze wątpliwości?
16 lip 17:28
patryk:
Nie mogę zrozumieć licznika nadal.
16 lip 17:30
patryk:
| | (n−1)n(n+1) | |
= |
|  ? |
| | 6*(n−1)! | |
16 lip 17:33
Mila:
(n+2)!=1*2*3*4*.......*(n−2)*(n−1)*n*(n+1)*(n+2) = (n−1)!*n*(n+1)*(n+2)
Podstaw np. n=20
To w liczniku masz :
(20+2)!=22!=1*2*3*4*5*...........*18*19*20*21*22=19!**20*21*22
W mianowniku:
6*(20−1)!=6*19!
16 lip 17:38
patryk:
| |
takie coś umiem rozpisać ale jak mam te literki to już gorzej |
| |
16 lip 17:38
Mila:
Czytaj 17:38
16 lip 17:40
Mila:
Piszesz kolejne liczby naturalne:
n liczba naturalna
n, n+1,n+2, n+3 −to są 4 kolejne liczby naturalne począwszy od n
niech będzie n>10
(n−5), (n−4),(n−3),(n−2),(n−1), n − to 6 kolejnych liczb naturalnych , począwszy od (n−5)
16 lip 17:44
patryk:
To mogę jakiś przykład prosić ?
16 lip 18:04
Mila:
Najczęściej występują w zadaniach.
16 lip 18:10
patryk:
| | n! | | (n−2)!(n−1)n | |
= |
| = |
| |
| | 2! | | (n−2)!*2 | |
16 lip 18:15
patryk:
| | n! | | (n−3)!(n−2)n | |
= |
| = |
| |
| | 3! | | (n−3)!*6 | |
16 lip 18:18
Mila:
| | n! | |
= |
| = licznik rozpisujemy, aby uprośćić z (n−2)! |
| | 2!*(n−2)! | |
| | (n−2)!*(n−1)*n | |
= |
| upraszczamy przez (n−2)! |
| | 2*(n−2)! | |
16 lip 18:19
Mila:
Popraw drugi przykład, środkowy zapis.
16 lip 18:20
patryk:
| (n−3)!(n−2)(n−1)n | |
| |
| (n−3)!*6 | |
Muszę to opanować bo na studiach to jest w programie
16 lip 18:22
Mila:
A wynik?
16 lip 18:25
patryk:
Jaki wynik ?
16 lip 18:51
16 lip 19:24
16 lip 19:25
patryk:
| | (n−4)!(n−3)(n−2)(n−1)n | | (n−3)(n−1)n | |
3. |
| = |
| |
| | (n−4)!*4! | | 24 | |
4. Nie wiem nadal
16 lip 19:29
patryk:
| n!(n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
| = |
| ? |
| n!*2! | | 2 | |
16 lip 19:41
Mila:
(3) po znaku "=" jest źle
(4) dobrze.
16 lip 20:11
patryk:
Ok, już widzę. Dziękuję za pomoc.
16 lip 20:37
Mila:
16 lip 20:43
patryk:
Jutro jeszcze do tego wrócę +trygonometria mnie jeszcze czeka od 0 do arcisn
16 lip 20:44
Mila:
Wytrwałości życzę, co będziesz studiować?
16 lip 21:18
patryk:
Mechanika i Budowa maszyn na PG
17 lip 12:17
ae: Zastanawialiście się co będziecie robić po Mibm?
17 lip 12:19
patryk:
Oczywiście, że tak. Ale moje plany to moja prywatna sprawa
17 lip 12:29
5-latek: Patryk bedzie budowal statki w Niemczech bo nasze stocznie juz nie istnieja
17 lip 12:33
patryk:
co ma piernik do wiatraka ?
17 lip 12:44
5-latek: A nawet nie wiesz jak ma duzo .
Zeby upiec piernik musisz miec make . A make robi sie w wiatraku

)
17 lip 12:47
Soul Monster: Okrętownictwo to bardzo ciekawy kierunek, ale bez odpowiednich "znajomości" i certyfikatów o
prace jest ciężko. Zagraniczne stocznie płacą za szkolenia przyszłej kadry, już od
tzw.Hauptschule oraz liceach profilowanych. Jeżeli chciałbyś kiedyś pracować w tej dziedzinie
to staraj się o wyjazd na wymianę studentów, najlepiej do Dani lub Norwegii.
17 lip 12:47
patryk:
Mila masz jeszcze jakieś zadania z rozpisywania tej silni ?
17 lip 17:10
Mila:
Tu masz ładne przykłady z rozwiązaniami.
17 lip 17:13
17 lip 17:13
patryk:
Dziękuję a jeszcze mam pytanie:
Muszę opanować logarytmy( równania+nierówności i zadania z logów)+trygonometria to samo i
funkcja wykładnicza od czego zacząć ? Bo mam już mało czasu a chcę zabrać się za granice i
dlatego uzupełniam braki ?
17 lip 17:15
Mila:
1)równania , nierówności
2) funkcja wykładnicza
3) logarytmy
4) równania wykładnicze i logarytmiczne
5) trygonometria
17 lip 17:23
patryk:
1. Jakie równania i nierówności ?
17 lip 17:26
Mila:
Najpierw
1) liniowe,uklady równań, kwadratowe, wielomianowe, wymierne .
Masz jakiś zbiór zadań?
17 lip 17:31
17 lip 17:33
patryk:
ale równania liniowe, kwadratowe i wymierne robiłem już. Może bez wartości bez ale robiłem i to
dużo przykładów
17 lip 17:33
Mila:
Wybieraj to, czego nie przerabiałeś. Z parmetrami rozwiązywałeś?
17 lip 17:48
patryk:
Nie, miałem podstawę, zdawałem Fizykę R i Angielski R
17 lip 17:49
Mila:
To zabieraj się za równania z parametrami.
17 lip 17:50
patryk: ok. Najpierw liniowe ?
17 lip 17:51
ae: Tak, przygotowania do matury?
17 lip 17:57
patryk:
Nie, na studia.
17 lip 17:59
ae: rozumiem, chcesz nabrać "skillu" do liczenia?
17 lip 18:07
patryk:
Tak i opanować coś co będę miał na studiach na pewno a nie miałem w szkole średniej
17 lip 18:14
ae: Chcesz zadanka z rozszerzenia? Mogę Ci kilka napisać.
17 lip 18:16
patryk:
Na razie zabieram się na równia i nierówności. Więc podziękuję
17 lip 18:17
ae: ok. Jak będziesz miał pytanie pisz
17 lip 18:20
patryk:
Określ liczbę rozwiązań równania 2x + 3 = 3x − 5a w zależności od parametru a . Dla tych
wartości parametru a , dla których istnieją rozwiązania, podaj je
wyznaczam w zależności od x czy od a?
Co dalej mam robić ?
17 lip 18:37
ae: x=5a+3 a∊R To jest odpowiedź
17 lip 18:39
Kaja: określi liczbe rozwiązań. czyli jedno dla a∊R i ma ono postać: x=5a+3.
17 lip 18:41
patryk:
x=5a+3
jedno rozwiązanie dla a∊R ?
17 lip 18:45
ae: tak. To jest takie rozwiązanie, narysuj to zobaczysz dlaczego tak a nie inaczej
17 lip 18:46
Kaja: no tak, bo jakąkolwiek podstawisz liczbę rzeczywistą za a, to zawsze będziesz miał jedno
rozwiązanie
17 lip 18:47
patryk:
to będzie ukośna kreska ?
17 lip 18:47
ae: Chodzi o to że x=5a+3 będzie miało zawsze jedno rozwiązanie. Gdyby to było równanie z
modułem lub wyższego stopnia, rozwiązań może być więcej.
17 lip 18:53
patryk:
No tak, rozumiem. Napisałem przecież jedno rozwiązania
17 lip 19:01
patryk:
Dane jest równanie: kx2 − 4x + k + 2 = 0 z niewiadomą x . Rozwiąż to równanie oraz zbadaj
liczbę rozwiązań tego równania w zależności od wartości
k2−4k=−(k+2)
dla k=−2 nieoznaczone
dla k=2 sprzeczne
dla k∊R\{−2.2} oznaczone
Sprawdzi ktoś ?
17 lip 20:34
Kaja: chyba nie zupełnie...
rozpatrz sobie przypadek gdy: 1. k=0
2. k≠0 i :
a) Δ>0
b) Δ=0
c) Δ<0
17 lip 20:40
bezendu:
Dobrze zrobił przecież..
17 lip 20:42
Mila:
Czy dobrze zapisałeś to równanie?
może ma być k2, a nie równanie kwadratowe?
17 lip 20:49
Kaja: nie bardzo rozumiem czemu patryk podstawił pod x k
17 lip 20:50
Kaja: ja bym rozwiązywała rozpatrując przypadki, tak jak napisałam wyżej
17 lip 20:50
Kaja: bezendu jeśli zgadzasz sie z patrykiem to może wytłumaczysz czemu podstawiamy za x k....
17 lip 20:51
17 lip 21:00
bezendu:
Ja sprawdzałem tylko wyniki.
17 lip 21:01
bezendu:
Źle przepisane, przepraszam.
17 lip 21:02
bezendu:
k
2x−4x+k+2=0
x(k
2−4)=−k−2
k≠{−2,2}
dla k=−2 nieskończenie wiele rozwiązań
dla k=2 sprzeczność
dla k∊R\{−2,2} jedno rozwiązanie
Tak powinno być zrobione od A do Z !
17 lip 21:05
patryk:
Czyli moje jest źle dla x2 ?
17 lip 21:05
Mila:
Patryk dla równania kwadratowego jest inaczej, trzeba badać Δ, jak Ci napisała Kaja.
Przykład ma być taki jak u bezendu, rozwiązanie też, jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj.
17 lip 21:09
Mila:
Załóż nowy wątek, bo długo trzeba przewijać.
17 lip 21:13