statystyka
stella : Widzę, że statystyka się pojawia to może ktoś mi pomoże z moim zadaniem

byłabym bardzo
meeega wdzięczna!

w ostatnim kwartale 2004roku w mieście ZZZ sprzedano telewizory o łącznej wartości 120tys zł.
Wartość przeciętnej kwartalnej sprzedaży telewizorów w latach 2005−2008 była równa 200tys zł.
W badanym okresie, z kwartału na kwartał sprzedaż wzrastała przeciętnie o15tys. Wskaźniki
okresowości sprzedaży w poszczególnych kwartałach były następujące: Q1=0,8, Q3=Q4=1,2
a) zapisz równanie funkcji trendu kwartalnych wartości sprzedanych telewizorów w latach
2005−2008
b) podaj wartość wskaźnika okresowości dla kwartalu oraz wartość bezwzględną tego odchylenia
okresowego