matematykaszkolna.pl
Studia Piotr 10: ZKS jesteś ZKS chciałbym dosięgnąć Twojej rady odnośnie kierunku studiów, od czego zacząć najlepiej przygotowanie i na co zwrócić szczególną uwagę, aby mieć 'łatwiejszy' start. Pytam się dlatego, że będę studiował kierunek na PW, który Ty obecnie też studiujesz. Bardzo bym był wdzięczny, jeśli odezwałbyś się emotka
12 lip 16:28
ZKS: Jeżeli nie masz problemów z fizyką to raczej niczego nie musisz się teraz obawiać, bo wiem, że z matematyki dasz sobie radę bez problemu. emotka Jeżeli chcesz mieć łatwiejszy start to możesz pouczyć się dla fizyki pochodnych i całek, a na matematyce zaczniesz prawdopodobnie od liczb zespolonych. Pewnie też będziesz miał geometrie wykreślną to musisz sobie załatwić szybę pewnie teraz myślisz po co mi szyba, ale szybko się przekonasz, że jest potrzebna. Możesz też po ogarniać dla rysunku technicznego AutoCada albo ArchiCada (ten bardziej przydaje się na architekturę obrazy w 3D), bo AutoCad przyda się do rzutowania przykładowo piętra domu czy klatki schodowej. Z chemią dasz sobie radę.
12 lip 21:58
ZKS: Jak będziesz mieć jakieś pytania jeszcze pisz. emotka
12 lip 21:59
daras: Pamiętam, że najgorsze na PW było materiałoznawstwoemotka
12 lip 22:43
Metis: Materiałoznawstwo − na budownictwie to chyba Materiały budowlane emotka
12 lip 23:17
5-latek: daras czy byl wykres żelazo −wegiel?
12 lip 23:48
Piotr 10: Dzięki wielkie za odpisanie emotka. To mam kilka pytań: 1. W I semestrze będę mieć analizę matematyczną I i algebrę z geometrią. Od czego zacząć najlepiej ? Liczby zespolone to chyba algebra z geometrią z tego co czytałem sylabusa. I co byś polecał do nauki tego ? Książki czy jakieś kursy na necie? Osobiście chyba wolę książki. 2. Od razu mam na całki i pochodne przeskoczyć ? ( chodzi o fizykę ). Nie powinienem od granic zacząć ? 3. Z fizyki to różnie bywało, zależy jaki dział, np. magnetym i prąd to ciężko. Najlepiej to czuję się w fizyce współczesnej, czyli fizyka kwantowa, rozpady jąder itd. Z tego co wiem będzie to na II semestrze. A z matury miałem 55% z rozszerzenia z fizyki, więc aż tak tragicznie to chyba nie jest. . AutoCAD będę ogarniał sobie powoli. Czy ten 'kursik' https://www.youtube.com/playlist?list=PLAE2CBFBBE257C59E jest w porządku ? Niby to wersja starsza jest, ale nie różni się zbytnio ?
13 lip 11:01
asdf: 1. Analiza 1 z doktorem: https://www.youtube.com/watch?v=HrFV1NjGP-Y&list=PLRc6a9k_z6Mns4XI3m5k9qzjo8Bv1Qt9H ksiazki: Krysicki, Włodarski, Analiza matematyczna 1. Zadania (jakos tak)
13 lip 11:56
bezendu: Piter lepsza jest Catia niż AutoCad emotka
13 lip 13:06
MQ: Może i jest, ale zazwyczaj na politechnikach wymagają AutoCADa, bo mają darmowe wersje edukacyjne.
13 lip 13:25
bezendu: Ja tam w szkole miałem Catie i bardzo polecam ten program emotka
13 lip 13:31
ZKS: Do matematyki to dostałem książkę od mojej nauczycielki z liceum "Podstawowe wiadomości teoretyczne i ćwiczenia dla studentów studiów inżynierskich" Henryk Łubkowicz, Bohdan Wieprzkowicz. Jest to chyba Oficyna Wydawnicza PW. Tylko z tej książki się uczyłem na matematykę i ją polecam. emotka Do fizyki są potrzebne podstawowe całki i pochodne, to jest kilka wzorków. Granic nie kojarzę żebym używał na fizyce (mogę już nie pamiętać). Jeżeli miałeś z rozszerzenia z fizyki 55% to spokojnie dasz sobie radę. Uważaj na geometrię wykreślną bo ten przedmiot może Cię przerazić jak zobaczysz pierwszy raz coś takiego. Tak Cada sobie powoli ogarnij podstawowe rzeczy (lustro, usuwania kawałków lini, odsuniecie i takie tam inne duperele) jak będziesz znał podstawy to masz łatwy start. beznedu tak jak mówi MQ jest darmowa wersja dla studentów, dlatego przeważnie na AutoCadzie się jedzie, chociaż jest momentami denerwujący. emotka
14 lip 12:00
Piotr 10: Okej emotka. To kupię tą książkę, która proponujesz. Po kolei robić sobie działy w tej książce ? A i jeszcze ostatnie pytanko, byłeś może na zjeździe integracyjnym dla przyszłych studentów WIL−u ? Jak byłeś, to napisz czy warto. Pozdrawiam emotka
14 lip 21:02
daras: @5−latek tak żelazo−węgiel, eutektyki i rozpoznawanie gatunków stali pod mikroskopem−horror +rysunek w przekrojach jakiegoś wrzeciona, które okazało się wirnikiem silnikaemotka ale skąd ja−biedny żuczek po LO, mogłem o tym wiedzieć, gdzie rysowało się jedno prostopadłościenne pudełko z dziurką w 3 rzutach na semestr? za to z geometrii wykreślnej byłem najlepszy na roku!
15 lip 10:22
daras: @Piotrze 10 jeśli wolisz książki, to mam kilka półek − spis jak wrócę z wakacji a mechaniki kwantowej, to Ty jeszcze nie znasz wcale emotka
15 lip 10:26
5-latek: daras wiem cos o tym ze horror emotka W technikum tez mialem taki przedmiot jak technologia metali
15 lip 10:45
16 lip 11:44