logarytm
tyu:
ktoś podpowie jak to zacząć liczyć
| | log2x4 | |
logx/28+logx/48 < |
| |
| | log2x2−4 | |
zamieniłem podstawy logarytmów i mam
| 3 | | 3 | | log2x4 | |
| + |
| < |
| |
| log2 x/2 | | log2 x/4 | | log2x2−4 | |
ale nie wiem, czy to dobry sposób. A nawet jeśli jest to dobry początek, to nie wiem co dalej
robić.
12 lip 15:10
Kaja: zacznij od założeń.
| | x | |
potem porozbijaj jeszcze log2 |
| na log2x−log22=log2x−1. tak samo |
| | 2 | |
12 lip 15:15
Kaja: log2x4=4log2x
log2x2=2log2x
12 lip 15:16
Kaja: potem zrób podstawienie log2x=t i spróbuj rozwiązać ta nierówność która powstanie
12 lip 15:17
tyu: ok. Dziękuję za podpowiedź.
12 lip 16:20
pigor: ..., dana nierówność ma sens ⇔
(*) x∊R+\{2,4}=D,
wtedy jest ona równoważna kolejno:
| | log2x4 | |
logx28+logx48< |
| ⇔ |
| | log2x2−4 | |
| | log28 | | log28 | | 4log2x | |
⇔ |
| + |
| < |
| ⇔ |
| | log2x−log22 | | log2x−log24 | | 2log2x−4 | |
| | 3log22 | | 3log22 | | 4log2x | |
⇔ |
| + |
| < |
| ⇔ |
| | log2x−1 | | log2x−log24 | | 2(log2x−2) | |
| | 3 | | 3 | | 2log2x | |
⇔ |
| + |
| < |
| ⇔ |
| | log2x−1 | | log2x−2 | | log2x−2 | |
| | 3 | | 3−2log2x | |
⇔ |
| + |
| < 0 /* (log2x−1)2(log2x−2)2 ⇔ |
| | log2x−1 | | log2x−2 | |
⇔ 3(log
2x−1)(log
2x−2)
2+(3−2log
2x)(log
2x−1)
2log
2(x−2) < 0 ⇔
⇔ (log
2x−1)(log
2x−2) [3(log
2x−2) + (3−2log
2x)(log
2x−1)] < 0 ⇔
⇔ (log
2x−1)(log
2x−2) (3log
2x−6 + 3log
2x−3−2log
22x+2log
2x) < 0 ⇔
⇔ (log
2x−1)(log
2x−2)(−2log
22x+8log
2x−9)<0 /:(−2log
22x+8log
2x−9)<0 ∀x∊D ⇔
⇔ (log
2x−1)(log
2x−2) >0 ⇔ log
2x < 1 v log
2x > 2 ⇔ x<2
1 v x>2
2, stąd
i z
(*) ⇔
0< x<2 v
x >4 ⇔
x∊(0;2) U (4;+∞) . ...
12 lip 16:42
tyu: Dziękuję
pigor za zainteresowanie

. właśnie sam obliczyłem tą nierówność

i miałem o
tym poinformować. Twoje rozwiązanie też przepiszę
12 lip 16:56