pomocy
kika: Ile czystego kwasu octowego znajduje sie w 3dm3 octu szejścio−procentowego?
8 lis 18:01
8 lis 18:06
Mateusz: Godzio twoje rozwiązanie jest żle od kiedy masę czegokolwiek wyrażamy w jednostkach
objętościczyli w tym przypadku w dm3 zapmiętaj. że
Masę wyrażamy w g, mg, kg, t,dag i podwielokrotnościach lub wielokrotnościach tych
jednostek zadanie jest nierozwiązalne dopóki nie znamy gęstości kwasu octowego a w zadaniu jej
nie podali ale mozna ją odczytac z tablic chemicznych albo z podręcznika do chemi wtedy
objętość roztworu kwasu mozemy wyrazic w jednostkach masy zeby operowac na stężeniu
procentowym bo wtedy otrzymamy masę roztworu 6% i pozostaje policzyć masę substancji
rozpuszczonej w 6% roztworze.
8 lis 20:49
Godzio: wsumie tak
8 lis 20:51
Mateusz:
8 lis 20:52
Godzio: w takim razie m =V*ϱ=3dm
3 *1,049 g/dm
3=3,147g
| | 6%*3,147g | |
Ms= |
| =0,18882  |
| | 100% | |
8 lis 20:55
Godzio: grama rzecz jasna
8 lis 20:55
Mateusz: Tak by było dobrze jakby przyjąć tą gęstość jaką podałeś w zadaniach podają gęstość w różnych
warunkach np standardowych normalnych albo jeszcze jakąś inną wymyśloną itp ale tu autorka
postu nie pdała moze zapomniała albo w zadaniu tez nie miała podanej a tak wogóle to witaj
Godzio bo sie nie przywitałem
8 lis 21:08
Godzio: witam
8 lis 21:17