ukl rownan wartosc bezwzgledna
Algebra: ukladzik z wrtoscia bezwzgledna :
IxI+3IyI=7
IyI−IxI=1
11 lip 21:23
MQ: Rozwiąż układzik na wartości bezwzględne, biorąc oczywiście tylko rozwiązania dodatnie.
11 lip 21:25
Algebra: ale jak
11 lip 21:45
ICSP: t = |x| oraz u = |y| wtedy :
t + 3u = 7
u − t = 1
Oczywiście zarówno t jak i u musza być liczbami nieujemnymi
11 lip 21:46
Algebra: ok
11 lip 21:50
wiking:
1/ x≥0 i y≥0 2/ x≥0 i y<0 3/x<0 i y≥0 4/ x<0 i y<0
x+3y=7 x−3y=7
y− x=1 −y−x=1
−−−−−−−− −−−−−−−−−−
4y=8 −4y=8
y=2 i x=1 y=−2 i x=−3<0 −−odpada
teraz dokończ 3/ 4/
11 lip 21:52
MQ: @wiking Po co tak komplikować?
Rozwiązujesz na wartości bezwzględne. Dostajesz, jak to obliczyłeś:
|y|=2 i |x|=1
i 4 rozwiązania
11 lip 21:57
Soul Monster: Fakt trochę skomplikowanie, ale przyda mu się rozbicie na ćwiartki jak będzie chciał
przedstawić graficznie.
11 lip 22:04
zawodus: Najprościej dodać stronami i jedna niewiadoma się redukuje
12 lip 08:32