Wykonaj działanie
Rafał: Wykonaj działanie
2X − 1/6X * 12X2/4X2 − 1
11 lip 20:08
MQ: A co to za zapis
11 lip 20:12
Soul Monster: | | 2x−1 | | 12x2 | |
Wygląda to tak : |
| * |
| ? |
| | 6x | | 4x2−1 | |
11 lip 20:12
Rafał: Wygląda to dokładnie tak, wybaczcie za ten dziki zapis
11 lip 20:15
Soul Monster: | 24x3−12x2 | | x2(24x−12) | |
| = |
| =... |
| 24x2−6x | | x(24x−6) | |
11 lip 20:18
utem:
Z.
x≠0 i 4x
2−1≠0⇔
x≠0 i 2x≠1 i 2x≠−1
D:
| 2x−1 | | 12X2 | | 2x−1 | | 2*6x*x | |
| * |
| = |
| * |
| = po uproszczeniu |
| 6x | | 4x2−1 | | 6x | | (2x−1)*(2x+1) | |
11 lip 20:24