wyrazenie
nati:

2 − 2
√3− 1
√3 + 1
11 lip 14:11
asdf: | 2 | | 2 | |
| − |
| ? jezeli tak − wspolny mianownik.. |
| √3−1 | | √3+1 | |
11 lip 14:30
nati: wlasnie tak to jak to zrobic ? mam dac 2 wpspolny
11 lip 14:39
Soul Monster: | 2 | | 2 | | 2*(√3+1) | | 2(√3−1) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| √3−1 | | √3+1 | | √3−1 | | √3+1 | |
| | 2*(√3+1) | | 2(√3−1) | | 2*(√3+1) | | 2(√3−1) | |
|
| − |
| = |
| − |
| = |
| | √3−1 | | √3+1 | | √3−1 | | √3+1 | |
| | 2(√3−1)−2(√3+1) | | 2√3+2−2√3+2 | | 4 | |
|
| = |
| = |
| =2 |
| | √32−12 | | 2 | | 2 | |
11 lip 15:18
Soul Monster: błąd, w 3 linijce licznik ma postać 2(√3+1)−2(√3−1)
11 lip 15:20
nati: skad sie za bralo √3 do potegi 2 − 12
11 lip 15:33
Soul Monster: (a−b)(a+b)=a2−b2
11 lip 15:36
nati: ale to 12 do potegi ? tego nie rozumiem skad taka duża liczba do kwadratu?
to podniosla 2( √3− 1) − 2( √3+1) i to wszystko podnies do kwadratu ? ale jak wyszlo na
dole to ? to mam podnies na dole √3 − 1 i √3 +2
11 lip 15:45
Soul Monster: Nie rozumiem co piszesz

Nigdzie nie widzę liczby podniesionej do 12−stej potęgi. Wszystko
zapisujesz pod wspólną kreską ułamkową. W liczniku masz 2(
√3+1)−2(
√3−1) w mianowniku wzór
skróconego mnożenia. (
√3)
2−(1)
2
11 lip 15:49
nati: bo nie rozumiem tego : √3 2−12
11 lip 15:54
Mila:
nati Tam w mianowniku korzystasz z wzoru skróconego mnożenia : (a−b)*(a+b)=a2−b2
(√3−1)*(√3+1)=(√3)2−12=3−1=2
Tutaj zapisy potęg w mianowniku źle wyglądają w niektórych przeglądarkach.
11 lip 17:46