Czarna magia
Ula: 1.W pierwszej urnie są dwie kule białe i dwie czarne, w drugiej urnie są trzy białe i jedna
czarna. Rzucamy raz symetryczną czworościenną kostka, której wierzchołki są oznaczone liczbami
od 1 do 4.Jeśli wypadnie 4, to losujemy kule z pierwszej urny, w przeciwnym razie z drugiej
urny. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy kulę czarną.
2. Rzucamy trzy razy kostką jakie jest prawdopodobieństwo tego że:
a w drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek jeśli iloczyn oczek w trzech rzutach jest
równy 40
b w drugim i w trzecim rzucie wypadną nieparzyste liczby oczek jeżeli suma oczek z trzech
rzutów jest równa 14?
Zadanie 2a zrobiłam i proszę o sprawdzenie, co do 1 i 2b nie mam pojęcia jak zacząć

:
IAI w drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek
IBI iloczyn w 3 rzutach jest równy 40
Ω=216
IBI={254,245,425,452,524,542}
A∩B=4