równanie
,,,: rozwiąż w przedziale<−π,2π>
11 lip 10:21
Random: Funkcja sinusa jest okresowa, czyli jak skaczesz po osi x co 2π to się powtarzają wyniki.
11 lip 10:22
Piotr 10: Korzystamy ze wzorków:
sinα=sinβ
α=β+2kπ v α=π − β + 2kπ
11 lip 10:26
,,,: | | π | |
już mnie oświeciło wiem sinx=sin(π+ |
| ) |
| | 6 | |
11 lip 10:26
pigor: ..., rozwiąż w przedziale
<−π;2π> równanie
sinx= sin 76π .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analitycznie np. tak :
sinx= sin 76π i
x∊<−π;2π> ⇔
⇔ (x=
76π+2kπ v x= π−
76π+2kπ) i
x∊<−π;2π> i k∊C ⇔
⇔ (x= π+
16π+2kπ i k∊C) v (x= −
16π+2kπ i k∊C) i x∊<−π;2π> ⇔
⇔ (k= −1 i
x= −56π) v (k=0 i
x= −16π) v (k=1 i
x= 116π),
a więc
x∊{−56π, −16π, 116π} − szukany
zbiór rozwiązań. ...
11 lip 12:15