kwadryka
zadanie: Uzasadnij, czym jest kwadryka formy kwadratowej F(x, y, z)=2x+2xy+2y2+4zx+4z2.
probowalem obliczac wartosci wlasne ale nie wychodzily liczby calkowite.
moge prosic o pomoc?
11 lip 09:53
11 lip 18:07
MQ: Miało być *wartości własne*, bo wyznacznik oczywiście liczysz.
11 lip 18:08
zadanie: no tak ale my robilismy inaczej
liczylismy wartosci wlasne
tylko, ze tutaj trudno je bylo znalezc
jest jakis inny sposob oprocz tego w linku?
11 lip 20:39
MQ: No przecież sposób podany w tym linku jest bardzo prosty.
Liczysz sobie te trzy niezmienniki i wszystko jasne.
11 lip 21:12
zadanie: bo my jeszcze mielismy cos z dodatnia okreslonoscia
11 lip 22:10
zadanie: jak trzy wyznaczniki wyjda dodatnie to jest elipsoida
11 lip 22:51
zadanie: czyli (za pomoca okreslonosci)
f(x, y, z)=2x
2+2xy+2y
2+4zx+4z
2
macierz tej formy to:
2 1 2
1 2 0
2 0 4
det(2)=2>0
2 1 2
det 1 2 0 =16−8−4=4>0
2 0 4
stad
forma dodatnio okreslona wiec jest to elipsoida
dobrze?
13 lip 20:00
MQ: Tam jest 2x czy 2x2 na początku, bo piszesz raz tak, a raz tak.
Jeśli 2x2, to masz:
Δ=0
δ>0
S=8
oraz T>0
dostajesz pojedynczy punkt −− stożek urojony.
13 lip 20:34
zadanie: tam jest 2x2
na pewno jest to stozek urojony?bo wlasnie spr. w wolframie i pisze, ze to jest elipsoida
13 lip 20:39
MQ: A coś tam napisał w wolframie?
13 lip 20:48
zadanie: napisalem po prostu 2x2+2xy+2y2+4zx+4z2
13 lip 20:55
MQ: To niech inni się wypowiedzą, bo wg. moich obliczeń to nie jest elipsoida.
13 lip 21:05
zadanie: ?
13 lip 22:29
zadanie: moglbym jeszcze kogos poprosic o sprawdzenie
13 lip 22:40
Mila:
Wydaje mi się ,że masz dobrze.
Jak obliczyłeś Δ?
13 lip 23:31
zadanie: nie obliczalem Δ
my robilsmy tak, ze szukalismy wartosci wlasnych itd. ale w tym przypadku nie latwo je znalezc
albo korzystalismy z dodatniej okreslonosci
14 lip 00:04
Mila:
Może oblicz Δ, bo MQ twierdzi inaczej. Nikt tu nie zagląda z tych co są na bieżąco z
materiałem.
14 lip 00:32