kąt obrotu
mat: Do końcowego ramienia kąta α należy punkt p (3, 3
√3). Wyznacz α, jeśli :
α ∈ < −360° ; 0° )
nie wiem jak to zrobić
10 lip 15:58
Mila:
tgβ=
√3
β=60
◯
α=−300
o
10 lip 16:24
pigor: ... , widzę to tak :
| | y | | 3√3 | |
tgα= |
| = |
| =√3⇒ α=60o+180ok i k∊C i α∈<−360°;0°) ⇒ |
| | x | | 3 | |
⇒ (k= −1 i
α= −120) v (k=−2 i
α= −300o. ... i tyle ...
10 lip 16:35
pigor: ...,

ale, faktycznie ponieważ dany P=(x,y) ma współrzędne obie
dodatnie to jednak tylko
α= −300 spełnia warunki zadania, ... szkoda .
10 lip 16:44
Mila:
Dlaczego szkoda?
Twój sposób jest bardzo ładny.
10 lip 16:46
pigor: ..., cóż,
−120o to punkt P=(
−3,−3√3) (III ćwiartka układu) .
10 lip 16:47
Mila:
Po sprawdzeniu warunków zadania jest dobrze.
Ponieważ to chodzi o obrót, to się "przypięłam" do układu współrzędnych.
10 lip 16:56
pigor: ... może jednak
mat ma odpowiedź i się odezwie,
to powie nam, co autor wiersza, ...

zadania miał na myśli ..
10 lip 17:02