procenty
Wera: Koń pociągowy waży około 700kg. Taki koń jest średnio o 13% lżejszy od łosia, a o 40% cięższy
od niedźwiedzia brunatnego. Oblicz, ile waży łoś, a ile niedźwiedź brunatny.
Odpowidź. łoś ok. 805kg.... niedźwiedź ok. 500kg.
Proszę o pomoc
8 lis 17:38
Wera: Proszę bardzo o pomoc
8 lis 17:45
M***: koń 700kg− 100%
łoś xkg − 113%
x kg= 700kg x 113% = 791kg
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
100%
koń 700kg− 100%
niedźwiedź xkg − 60%
x kg = 700kg x 60% = 420kg
−−−−−−−−−−−−−−−−−
100%
u mnie w ten sposób tak wyszło
8 lis 17:56
Eta:
x −− waga łosia
x = 700 +0,13x => 0,87x = 700 => x = 804,59 ≈ 805 kg
y −− waga niedźwiedzia
y = 700 − 0,4y => 1,4y = 700 => y= 7001,4 => y = 500 kg
8 lis 18:07
Eta:
Można było od razu napisać tak

0,87*x= 700 = > x = 805
1,4 *y = 700 => y = 500
8 lis 18:13
Wera: a można to napisać jakoś prościej...Proszę
8 lis 18:25
Eta:
A co tu pisać "prościej" Dziewczyno

?
To samo w sobie jest już najprostsze , jakie tylko może być

Pozdrawiam najprościej
8 lis 18:29
Wera: Dzięki
8 lis 18:31