zad
o: wykaż że √4−2√3 +√12−6√3 =2
10 lip 15:28
kochanus_niepospolitus:
zauważ że:
12 − 6√3 >0 i 4−2√3 >0
podnosisz 'do kwadratu' obie strony równania i liczysz dalej
zauważ przy okazji, że: 12−6√3 = 3*(4−2√3)
10 lip 15:39
kochanus_niepospolitus:
więc na dobrą sprawę można nawet nie podnosić do kwadratu:
√4−2√3*(1+√3) = √2√3−2*√1+√3 = √2*√(√3−1)(√3+1) = √2*√2 = 2
L=P
10 lip 15:41
o: dzięki
10 lip 15:42
pigor: ..., lub np. tak : starasz się ...

zauważyć, że
L= √4−2√3+
√12−6√3=
√3−2√3+1+
√9−6√3+3=
=
√ (√3)2−2*1*√3+1+
√ 32−2*√3*3+(√3)2=
√ (√3−1)2+
√ (3−√3)2=
= |
√3−1|+|3−
√3|=
√3−1+3−
√3= −1+3=2=
P. ...
10 lip 15:42
o: a )1+√3 skąd to się wzięło?
10 lip 15:46
Janek191:
4 − 2√3 = ( 1 − √3)2 = (√3 − 1)2
12 − 6√3 = 3*( 4 − 2√3) = 3*( √3 − 1)2
więc
√ 4 − 2√3 + √ 12 − 6√3 = √3 − 1 + √3*( √3 − 1) = √3 − 1 + 3 − √3 = 2
10 lip 15:48
Metis: (1+√3) / 2
Wzorem s. mnożenia :
12 + 2*1*√3 + √32
1+2√3 + 3
4+ 2√3 ...
10 lip 15:51
o: ok rozumiem Janek
10 lip 15:52
pigor: ..., wykaż, że
√4−2√3 +
√12−6√3 =2
lub tak :
L= √4−2√3+
√12−6√3=
√4−2√3 +
√3(4−2√3)=
√4−2√3+
√3√4−2√3=
= wyłączając
√4−2√3 przed nawias=
√4−2√3 (1+
√3)=
√(1−√3)2(1+
√3)=
= |1−
√3|(1+
√3)= (
√3−1)(
√3+1)= 3−1= 2=
P c.n.w.
10 lip 16:04
o:
10 lip 16:13
o: a ten rzykład: √6 − 2√5 − √9−4√5=1
10 lip 16:18
o: 3 √11+6√2− √19−6√2=10
10 lip 16:20
Piotr 10: √6−2√5 = √ ( √5 − 1)2= I√5 − 1 I = √5 − 1
√9−4√5 = √√5 − 2)2 = I √5 − 2 I = √5 − 2
p{5) − 1 − √5 + 2 = 1
10 lip 16:22
Piotr 10: Dalej sam/ sama rób.. 'zwijaj' we wzory skróconego mnożenia
10 lip 16:23
o: tak jest już to robię

!
10 lip 16:25
o: wyznacz wzór funkcji, której wykresem jest prosta równoległa do prstej o pdanym wzorze i
rzechdząca przez punkt P...y=−3x+4, P(1,8). nie wiem jak wyznaczyć współczynnik b...równoległe
tzn że a jes takie samo, proszę o pokazanie jakmatemtycznie to wszsystko zapisać
21 lip 14:44
Janek191:
y = − 3 x + b − równanie prostej równoległej do danej prostej
Ma ona przechodzić przez P = ( 1; 8), więc
8 = − 3*1 + b
b = 8 + 3 = 11
Odp. y = − 3 x + 11
================
21 lip 16:53