f.trygonometryczne
Hunter10: Proszę o rozwiązania całe, ponieważ nie wiem w ogóle jak to zrobić. Resztę przykładów zrobię
samodzielnie.
Rozwiąż równanie. Podaj najmniejsza liczbę z przedziału (3;∞) spełniającą to równanie.
tgx = − √33
10 lip 15:06
Hajtowy: Pomóc można, ale nie rozwiązać.
Co za dużo to nie zdrowo
10 lip 15:07
Hunter10: chodzi mi o pomoc rzecz jasna ; ) źle się wyraziłam
10 lip 15:09
Hunter10: wiem że można rozwiązać posługując się wykresem, ale czy jest jakiś inny sposób ?
10 lip 15:09
Saizou :
| | √3 | | π | |
tgx=− |
| ⇒x=− |
| +kπ, k∊C, zatem.... |
| | 3 | | 3 | |
10 lip 15:10
Hunter10: nie mam pojęcia...
10 lip 15:14
Saizou :
popodstawiaj sobie za k∊{1,2,3} i sprawdź, która z liczb jest najmniejsza i należy do
przedziału x∊(3:+∞)
10 lip 15:16
Hunter10: Aha, dziękuje, spróbuję ; ) Dzięki wielkie
10 lip 15:17
Hunter10: A dlaczego x=−π3 +kπ ?
10 lip 15:18
Janek191: więc
x = − 30
o + 180
o*k , k − dowolna liczba całkowita
lub
| | π | | 5 | |
Dla k = 1 jest x = − |
| + π = |
| π ≈ 2,6 < 3 |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 11 | |
Dla k = 2 jest x = − |
| + 2π = |
| π ≈ 5,7 > 3 |
| | 6 | | 6 | |
===============
10 lip 15:27
Janek191:
| | π | |
@Saizou tg ( − |
| )= − √3  |
| | 3 | |
10 lip 15:29
Saizou :
fakt, no cóż powiedzmy że są wakacje a ja w nie najlepszej formie dzisiaj, wstać musiałem po
4:30
10 lip 15:31
Janek191:
@Hunter10
Funkcja tangens jest okresowa, tzn. tg ( x + k*π) = tg x ,
π − okres podstawowy funkcji tg
10 lip 15:32
Hunter10: Dziękuję bardzo, teraz już rozumie, coś mi się nie zgadzało. Mam pytanie, czy rozwiązując tego
typu równania, korzystałeś z czegoś, tzn. chodzi mi o to czy przy rozwiązywaniu takich równań
można korzystać z gotowych wyliczonych tabeli z tymi wartościami. Gdybym miała samodzielnie to
wyliczać i szukać, zajęło by mi to wiele czasu...
10 lip 15:32
Janek191:
Można korzystać z tabeli z podanymi wartościami funkcji trygonometrycznych, ale lepiej
mieć je w głowie

oraz wzory tg ( − α) = − tg α , sin ( − α) = − sin α, cos ( − α) = cos α − f. parzysta
10 lip 15:35
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na
trygonometria
10 lip 15:36
Hunter10: Dzięki wielkie ! Jestem bardzo wdzięczna za poświęcony czas.
10 lip 15:37
Hunter10: czyli nie ma problemu, jeśli za k będę podstawiała całkowite liczby od najmniejszej ?
10 lip 15:39