???
Ania: Niech A,B ⊂ Ω. Mamy dane P(A)=0,6 P(B')=0,3 i P(A∩B)=0,4. Wówczas:
a P(B\A)=0,1
b P(A∪B)=0,9
c P(A∩B')=0,2
10 lip 11:56
zawodus: Najpierw policz P(B)
10 lip 11:58
WueR:
P(A\B)=P(A∩B'), P(A∩Ω)=P(A∩(B∪B'))
10 lip 12:01
zawodus: Wszystko ładnie, tylko ona tego nie zrozumie
10 lip 12:01
10 lip 12:02
WueR:
No to P(A∪B) powinno latwo dac sie teraz policzyc ze wzoru. Trzeba policzyc i porownac z
odpowiedzia.
10 lip 12:05
Ania: Tylko jaki jest wzór na P(A∪B)?
10 lip 12:06
WueR:
P(A∪B) = P(A) + P(B), o ile zdarzenia A i B sie wykluczaja.
W przeciwnym razie P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
10 lip 12:08
Kaja: a) P(B/A)=P(B)−P(A∩B)=0,7−0,4=0,3
P(B)=1−P(B')=1−0,3=0,7
b) P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=0,6+0,7−0,4=0,9
zatem b)
10 lip 12:09
Kaja: c) P(A∩B')=P(A/B)=P(A)−P(A∩B)=0,6−0,4=0,2
czyli c) też
10 lip 12:13
Ania: Mam jeszcze jedno zadanko nie wiem czy wam by się chciało rozwiązywać

ale nic a nic z niego
nie rozumiem
10 lip 12:18
Kaja: napisz
10 lip 12:22
Ania: W urnie znajdują się dwie kule białe oznaczone numerami 1 i 2 oraz trzy kule czarne oznaczone
numerami 3,4 i 5. Z urny losujemy jedną kulę. Niech A oznacza zdarzenie polegające na
wylosowaniu kuli białej, B− kuli o numerze nieparzystym. Oblicz prawdopodobieństwa: P(A),
P(B), P(AIB) i P(BIA)
10 lip 12:22
10 lip 12:23
Kaja: tak
10 lip 12:26
WueR:
| | | |
Prawie. Bo | to moc tego zbioru. Liczba nie jest zbiorem, |
| | |
10 lip 12:26
Kaja: no powinno byc zapisane |Ω| lub Ω z dwiema kreskami u góry
10 lip 12:28
10 lip 12:29
10 lip 12:29
10 lip 12:34
Ania: Ale kaja mamy do wylosowania kulę o numerze nieparzystym a kule czarne mają numery 3,4,5 więc w
grę wchodzą tylko 3 i 5
10 lip 12:36
Kaja: tylko że zdarzenie B z tego co napisałaś polega na wylosowaniu kuli o numerze nieparzystym. tam
nie pisze że ma ona byc czarna. 1 też jest nieparzyste
10 lip 12:38
Kaja: a poza tym chyba losujemy jedną kule a nie dwie
10 lip 12:40
Ania: ano racja

przepraszam
10 lip 12:40
Kaja: to P(A|B) oznacza prawdopodobieństwo warunkowe, czy miało być P(A/B)? bo to róznica...
10 lip 12:41
Ania: Prawdopodobieństwo warunkowe
10 lip 12:43
Kaja: ok. to jest odpowiedni wzorek
10 lip 12:45
WueR:
| | P(A∩B) | |
P(A|B)= |
| , albo wyznaczamy prawdopodobienstwo zdarzenia A poslugujac sie definicja |
| | P(B) | |
prawdopodobienstwa klasycznego z przestrzenia zdarzen elementarnych odpowiadajaca zdarzeniu B.
10 lip 12:47
Ania: Jakież to trudne jest ;c
10 lip 12:53
Ania: | | 2 | | 3 | | 6 | |
P(A∩B)=P(A)*P(B)= |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
10 lip 12:58
Kaja: A∩B − wylosujemy kulę biała o numerze nieparzystym
|A∩B|=1
teraz podstaw pod ten wzór co WueR napisał
10 lip 12:58
Kaja: A i B nie sa rozączne
10 lip 12:58
10 lip 12:59
Ania: Dziękuję za pomoc

i za cierpliwość
10 lip 13:03