Funkcja Liniowa
Ewelina ;): Napisz wzór funkcji liniowej f, której wykres przechodzi przez punkt P= (−2,3) i jest
równoległy do wykresu funkcji g.
a) g(x)= −5x+1
b) g(x)= 2−1,5x
c) g(x)= −1,5
bardzo proszę o pomoc , odwdzięczę się!
10 lip 10:15
zainteresowany:
a jak się odwdzięczysz?
10 lip 10:18
Kaja: a)funkcje liniowe, których wykresy sa prostymi równoległymi maja taki sam współczynnik
kierunkowy (czyli to a stojące przed x), czyli wzór funkcji f, to y=−5x+b. teraz aby wyliczyc
to b, wystarczy podstawić do tego wzorku współrzędne punktu P:
3=−5*(−2)+b
3=10+b
b=−7
a więc wzór funkcji to: y=−5x−7
10 lip 10:23
zainteresowany:
y = a(x − x0) + y0
y = −5(x + 2) + 3
y = −5x − 7
10 lip 10:45
Janek191:

c) g(x) = − 1,5 P = ( − 2; 3)
więc
f(x) = 3
=======
10 lip 13:04
Dziadek Mróz:
Dla
f(x) = ax + bf
funkcja g jest równoległa gdy
g(x) = ax + bg
Dla
f(x) = ax + bf
funkcja g jest równoległa i przechodzi przez punkt P(xp, yp) gdy
g(xp) = yp
axp + bg = yp
bg = yp − axp
g(x) = ax + bg
10 lip 14:02
bum:
"funkcja równoległa" ? ... co to za bełkot?
10 lip 20:28
asystent:
Cały wywód Dziadka Mroza jest bełkotliwy, może odstraszyć i zniechęcić do nauki
matematyki nie tylko Ewelinę, a Janek 191 wciąż nie nauczył się stosować
większe kratki przy rysowaniu układu współrzędnych. Znacie przysłowie: "uczył Marcin
Marcina ... "?
10 lip 23:37
Hajtowy: Uczył Marcin Marcina, a sam głupi jak świnia ?
10 lip 23:58