jak to obliczyc?? uklad rownan
zosia: {−6x+5y=11
{7x−4y=−22
{x−y−3=0
{y+x−5=0
9 lip 19:16
bezendu:
dodać stronami
9 lip 19:28
5-latek: Drugi uklad bedzie taki po przeksaztalceniu
{x−y=3
{x+y=5 i metoda przeciwnych wspolczynnikow (a jewsli nie potrafisz to metoda przez
podstawienie
9 lip 19:30
5-latek: Pierwszy mozna zrobic metoda wyznacznikowa
9 lip 19:31
Janek191:
1)
− 6 x + 5 y = 11 / *4
7 x − 4 y = − 22 / * 5
−−−−−−−−−−−
− 24 x + 20y = 44
35 x − 20 y = − 110
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
11 x = − 66 / : 11
x = − 6
=====
5 y = 11 + 6 x
5 y = 11 + 6*(−6) = 11 − 36 = − 25 / : 5
y = − 5
======
9 lip 19:33
5-latek: A ja bym wyznaczyl np x z pierwszego rownania i podstawil do drugiego
9 lip 19:36
unknown: czołg się pojawił
9 lip 19:37
5-latek:

Drugi zrobiony metoda graficzna
Punkt przeciecia sie wykrsow to rozwiazanie ukladu . Odczytaj go i napisz rozwiazanie
9 lip 19:45
zosia: Dzieeekuje wszystkim

a drugie rownanie?
9 lip 19:59
Hajtowy:
{x−y−3=0
{y+x−5=0
Odejmujemy stronami

−2y=−2
y=1
x−1=3
x=4
====
x=1
y=4
====
9 lip 20:06