fizyka! światło! Proszę o pomoc!
lok: Oblicz Energię fotonu(Ef), masę fotonu(mf) i ped fotonu(pf) mając lambdę λ=700nm (7*10−7m)
h=6,63*10−34 prędkośc światła c=299 792 458. Takie wzory sie mogą przydać
λ=c/ częstotliwość promieniowania, E=h*częstotliwość promieniowania. Wiem że częstotliwość
promieniowania ma wyjść 3/7 * 1015Hz
8 lis 17:27
....: częstotliwość promieniowania=λc
częstotliwość promieniowania=700nm (7*10−7m)*c = 1077*c
c to w przyblizeniu 3*108m
częstotliwość=3*108*1077
8 lis 17:52
....: częstotliwość promieniowania=λc
częstotliwość promieniowania=700nm (7*10−7m)*c = 1077*c
c to w przyblizeniu 3*108m
częstotliwość=3*108*1077
no i ze wzoru mozesz E obliczyc
8 lis 17:54