oblicz
anaa454: Liczba log5 16 + log3 27 to : A. log5 43 B.7. C.5. D.log6 432
9 lip 11:31
kochanus_niepospolitus:
ach te logarytmy
log3 27 = log3 (33) = 3* log33 = 3
3 = 3*1 = 3*log55 = log5 53 = log5125
tak więc:
log516 + log3 27 = log516 + log5125 = log5(16*125) ≠ log543 (czyli odp. A)
należy zauważyć, że: log5 16 ∉ Z (NIE NALEŻY do liczb całkowitych) natomiast log327 tak −>
wniosek −> odp B i C także 'odpadają'
Metodą eliminacji ostaje nam się odpowiedź (D)
9 lip 11:40
kochanus_niepospolitus:
log
6 432 = log
6 2*216 = log
62 + log
6216 = log
62 + log
6 6
3 = log
62 + 3
czyli niby log
62 = log
516

a w życiu

w takim razie ... także odpowiedź (D) jest niepoprawna
wniosek −−−− źle przepisane zadanie
9 lip 11:41
kochanus_niepospolitus:
a dlaczego 'a w życiu'

Ponieważ:
2<6 => log
62 <0
16>5 => log
516 >0
9 lip 11:42
anaa454: Dzięki
9 lip 11:56
daras: ja sie wstrzymuję z pomocą dopóki nie nauczą sie dobrze przepisywac treść zadań

może po wakacjach wypoczęta, nowa krew przyjdzie ?
9 lip 13:56