postac kanoniczna
Andzia: Pomocy ! Sprowadż do postaci kanonicznej i iloczynowej
y= − ( 2x2 + 3x) + 5x2 + 20 + 15x
8 lis 17:24
Andzia: pomoze ktos
8 lis 17:38
Eta:
y= −2x
2 −3x +5x
2 +15x +20 = 3x
2 +12x +20
y= 3( x
2 +4x) +20 = 3( x
2 +4x +4 −4)+20 = 3( x +2)
2 − 12 +20
y= 3( x +2)
2 +8 W( −2, 8)
policz też tak;
drugi sposób
y= 3x
2 +12x +20
| | −b | | −Δ | |
xw = |
| .... yw= |
|
|
| | 2a | | 4a | |
y= 3( x −x
w)
2 +y
w
postać ma być taka sama , jak podałam w pierwszym sposobie

Powodzenia!
8 lis 17:49
Andzia: ETA ja to policzyłam i mi wyszlo tak y=(3x+6)2 = 8 a delta −96 ale jak z tego wyliczyc
pierwiastek z delty?
8 lis 17:58
Andzia: ETA ja to policzyłam i mi wyszlo tak y=(3x+6)2 + 8 a delta −96 ale jak z tego wyliczyc
pierwiastek z delty?
8 lis 17:59
lesna: POSTAĆ KANONICZNA: a(x−p)2+q
y=3x2−12x+20
p=126
p=2
q=9612
q=8
y=3(x−2)2+8
8 lis 18:01
Andzia: ale do postaci iloczynowej potrzebna jest delta i pierewiastek z delty jak to obliczyc
8 lis 18:10
lesna: Δ=96
√96= √16*6=4√6
dalej sobie policz
8 lis 18:20
lesna: Δ=96
√96= √16*6=4√6
dalej sobie policz
8 lis 18:21
nanna: y=3x2−8
10 cze 23:05