Poooomocyy
Ula: Zad 1
Z szuflady zawierającej 5 par rękawiczek wyjmujemy losowo dwie rękawiczki. Wówczas
prawdopodobieństwo tego że rękawiczki są:
a)z jednej pary jest równe 1/2
b)obie na lewą rękę jest równe 2/9
c)z różnych par i na dwie różne ręce jest równe 4/9
Zad 2
Rzucamy 2 razy sześcienną kostką na której jednej ściance jest 1 oczko, trzech ściankach po 4
oczka i dwóch ściankach po 6 oczek. Prawdopodobieństwo tego że:
a)co najmniej raz wypadnie 6 oczek jest równe 5/9
b)co najwyżej raz wypadnie 6 oczek jest równe 4/9
c)suma oczek które wypadły w obu rzutach jest liczbą parzystą jest większe od 3/4
Zad 3
W urnie są kule o numerach 1,2,3,4,5. Losujemy bez zwracania trzy kule. Numery wylosowanych kul
zapisane w kolejności losowania tworzą liczbę trzycyfrową. Prawdopodobieństwo tego że jest to
liczba podzielna przez:
a)2 jest równe 2/5
b)4 jest równe 1/5
c)5 jest równe 1/5
Jak to zacząć co z tym zrobić pomóżcie

!
9 lip 11:19
Ula: Jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc?
9 lip 11:32
kochanus_niepospolitus:
1
a) jakie jest pr. wylosowania pary:
rozpatrzymy zdarzenie A
1 −−− losujemy najpierw rękawiczkę prawą, a następnie lewą do niej
pasującą
| | 5 | | 1 | | 1 | |
P(A1) = |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 45 | |
rozpatrzymy zdarzenie A
2 −−− losujemy najpierw rękawiczkę lewą, a następnie prawą do niej
pasującą
| | 5 | | 1 | | 1 | |
P(A2) = |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 45 | |
| | 2 | | 1 | |
czyli: P(A) = P(A1)+P(A2) = |
| ≠ |
| |
| | 45 | | 2 | |
b)
| | 5 | | 4 | | 2 | |
P(B) = |
| * |
| = |
| ok |
| | 10 | | 9 | | 9 | |
c) no to już tego nawet nie powinniśmy liczyć (no chyba że nie mamy zaufania co do poprawności
obliczeń)
9 lip 12:09
Ula: | | 4 | |
w podpunkcie b) co oznacza |
| ? |
| | 9 | |
9 lip 12:14
wredulus:
Wylosowanie drugiej lewej rekawiczki z 9 rekawiczek w pudelku
9 lip 16:04