procenty
k: Krysia wpłaciła do banku pewną wotę na lokatę roczną oprocentowaną 4% w skali roku. Od
odpisanych odsetek został pobrany podatek w wskosci 20%. Jaka kwotę wpłacła, jezeli pobrała z
banku 2580zł?
9 lip 10:03
Kaja: K − wysokość wpłaconej kwoty
K*(1+0,04)−K=K*0,04 − wysokość odsetek
20%*K*0,04 − wysokośc podatku
K+K*0,04−20%*K*0,04=2580
K+80%*K*0,04=2580
K+0,8*0,04*K=2580
K+0,032K=2580
1,032K=2580
K=2500
odp.2500 zł
9 lip 10:15
k: dzięki
9 lip 10:17
k: o\korzystasz ze wzoru na kapitalizację,prawda? tylko nie wiem dlazego K*(1+0,04)−K= ===K*0,04
9 lip 10:23
kochanus_niepospolitus:
o\korzystasz ze wzoru na kapitalizację,prawda? tylko nie wiem dlazego K*(1+0,04)−K= ===K*0,04
podstawy matematyki:
K*(1+0.04) = K + 0.04*K
więc:
K*(1+0.04) −K = K + 0.04*K −K = 0.04*K
9 lip 10:26
Saizou : możesz też od razu uwzględnić podatek 4% *0,8=3,2% (na rok już z odciągniętym podatkiem)
2580=1,032K
K=2500 zł
9 lip 10:38
k:
9 lip 10:41