liczby rzeczywiste równanie
marek: (23√3+1)(43√9−23√3+1)=
Dziękuję z góry.
8 lip 20:32
Janek191:
To nie jest równanie
8 lip 20:33
marek: jak nie napisałem między nawiasami żadnego znaku tzn, że jest to mnożenie, chyba, że o coś
innego chodzi?
8 lip 20:35
toja:
no to przemnóż, w czym problem?
8 lip 20:37
Janek191:
Właśnie − to jest mnożenie wyrażeń arytmetycznych , a nie równanie
8 lip 20:37
toja:
albo a3 + b3 = ...
8 lip 20:38
marek: nie do końca mi wychodzi tyle, ile powinno. ktoś mógłby pomóc, bo nie wiem gdzie błąd robię?
no tak, zwracam honor.
8 lip 20:38
marek: toja, pomogłeś mi już właśnie tym a
3+b
3
dzięki!
8 lip 20:39
Janek191:
= 23√3* 43√9 − 23√3*23√3 + 23√3*1 + 1*43√9 − 1*23√3 + 1*1 =
=83√27 − 43√9 + 23√3 + 43√9 − 23√3 + 1 = 8*3 + 1 = 25
8 lip 20:43
kochanus_niepospolitus:
albo bez obliczeń:
23√3 = a
1 = b
zauważamy:
(23√3+1)(43√9−23√3+1)= (a+b)*(a2 − a*b + b2) = // wzór skróconego mnożenia // = a3+b3
9 lip 10:51