matematykaszkolna.pl
Całka powierzchniowa gacek: Całka powierzchniowa
 ds 
∫∫

, gdzie S: x2+y2=81; 0 ≤ z ≤ 9
 x2+y2+z2 
8 lip 15:37
daras: Krysicki, Włodarski t.2 str. 203
8 lip 15:46
o nie: nie można tego zamienić na zmienne walcowe i potraktować greenem gaussem ostrogardzkim ? ja bym tak zrobił : x2+y2 = r2 r ∊ 0,9 z ∊ 0,9 fi ∊ 0,2π J = r zrobić całkę potrójną z GGO i powinno być ok ?
8 lip 15:48
gacek: rysunekNo jest coś takiego. Tylko właśnie czy ta całkę mam liczyć dla powierzchni bocznej walca czy też podstaw? Dla podstaw to w sumie nie jest specjalnie trudne bo za funkcje z=f(x,y), wstawiam 0 lub 9 Ale jak mam wyznaczyć funkcje z tej powierzchniowi bocznej? Czy to jednak inaczej trzeba (tylko bez całki potrójnej)?
8 lip 16:37
o nie: albo za bardzo kombinujesz, albo ja nie umiem tego dobrze emotka w mojej skromnej opinii trzeba zastosować twierdzenie Greena−Gaussa−Ostrogardzkiego, żeby zamienić całkę powierzchniową na potrójną. Jednak zastosowanie twierdzenia 'na sucho" troche zmasakruje funkcje podcałkową, dlatego najpierw przeszedłbym w układ współrzędnych walcowy, i pozamieniał wszystkie x2+y2 na r2. Następnie zastosował GGO. A potem wrzucić granice całkowania i przecałkować nową funkcję podcałkową, nie powinno tam być żadnych ograniczeń funkcjami innymi. Tyle że miałem to bardzo słabo obrabiane niestety, większość semestru analizy II nie dała tyle co bym chciał, dlatego jak tak nie można to niech ktoś da znać żebym nie pisał bzdur
8 lip 16:50
o nie: ok, jednak piszę straszne bzdury, żeby zastosować GGO, funkcja podcałkowa musi być specjalnej postaci, przepraszam zatem, że tak się uparłem na to GGO
8 lip 16:52
o nie: z drugiej strony, ten wykładzik strona 3: http://prac.im.pwr.wroc.pl/~dlugosz/wykladEiT/calki-pow-zorientowane.pdf , potwierdza że można to zrobić tak jak myślałem.
8 lip 16:56
lel: A z trzeciej strony to zamknij pysk!
8 lip 18:27