Oblicz wartości współczynników a b i c
A: Funkcja kwadratowa f określona jest wzorem f(x) = ax2 + bx + c. Oblicz wartości współczynników
a, b i c wiedząc, ze:
f(x+1) − f(x) − 8x = 3
8 lis 17:19
Eta:
f(x+1) = a(x+1)2 +b(x+1)+c = ax2 +2ax +a +bx +b +c
więc:
ax2 +2ax +bx +a +b +c − ax2 −bx −c −8x = 3
po redukcji otrzymasz:
(2a −8)*x +a +b = 3
więc :
2a −8 = 0 i a +b = 3
a = 4 i b = −1
c −−− dowolne , bo się zawsze redukuje
odp: a = 4 b= −1 c €R
8 lis 19:14
B: z czego wynika wyrażenie:
2a − 8 = 0
?
8 lis 20:07
A: Nie rozumiem tego:
więc :
2a −8 = 0 i a +b = 3
Gdybyś mógł/mogła mi to wytłumaczyć byłbym wdzięczny
8 lis 20:16
A: Nie rozumiem tego:
więc :
2a −8 = 0 i a +b = 3
Gdybyś mógł/mogła mi to wytłumaczyć byłbym wdzięczny
8 lis 20:17