czy ktoś jeszcze mi pomoże
michał: rozwiąż równanie cos(2πx) + 12x2 = 2x − 3
8 lip 08:51
8 lip 09:15
Janek191:
| | 2π | | 1 | |
cos ( |
| ) = − |
| x2 + 2x − 3 |
| | x | | 2 | |
a = − 0,5 < 0 − ramiona paraboli skierowane są ku dołowi
q = − 0,5*2
2 + 2*2 − 3 = − 2 + 4 − 3 = − 1
W = ( 2 ; − 1)
| | 2π | |
oraz − 1 ≤ cos( |
| ) ≤ 1 |
| | x | |
| | 2π | |
dla x = 2 cos( |
| ) = cos π = − 1 |
| | 2 | |
Odp. x = 2
========
8 lip 09:27
michał: dziękuję bardzo
8 lip 20:02
pigor: ..., rozwiąż równanie
cos(2πx)+12x2=2x−3.
a ja widzę to w swojej szufladzie takie rozwiązanie :
cos(2πx)+12x2=2x−3 ⇔ cos(
2πx) = −
12x
2+2x−3, a
takie równanie może mieć rozwiązanie (o ile istnieje) ⇔
⇔
|−12x2+2x−3|≤ 1 ⇔ |−
12(x
2−4x+6)|≤ 1 ⇔
12|x
2−4x+4+2|≤ 1 ⇔
⇔ |(x−2)
2+2|≤ 2 ⇔ (x−2)
2+2≤ 2 ⇔ (x−2)
2≤ 0 ⇔ x−2=0 ⇔
⇔
x=2 − dziedzina d. równania, więc i ...
jego rozwiązanie.
8 lip 21:48