Jak obliczyć takie równanie?
Maciej: |2x + 3| = x + 1
Jak obliczyć takie równanie?
7 lip 22:46
ula:
Równań się
nie oblicza , równania się
rozwiązuje
7 lip 22:47
Piotr 10: Założenie:
x+1 ≥ 0
L
s ⋀ P
s ≥ 0, a więc
I2x+3I
2 = (x+1)
2
i liczymy 'ukochaną deltę''
7 lip 22:50
Maciej: Dzięki. Ja chcę tylko się tego nauczyć….
7 lip 22:51
Piotr 10: Lub drugi sposób:
Założenie:
x+1 ≥ 0
,a więc
2x+3=x+1 v 2x+3 = −(x+1)
7 lip 22:53
s:

Możesz sobie też to narysować i wywnioskować, że nie masz tutaj rozwiązań.
7 lip 23:01
Maciej: A to nie powinno być tak?
2x+3=x+1
v
−(2x+3) = x+1
7 lip 23:04
Piotr 10: Ale to jest to samo
7 lip 23:04
Piotr 10: −(2x+3)=x+1 * (−1)
2x+3 = − (x+1)
7 lip 23:05
Maciej: bosze…. ostani raz miałem mate 1998…
czyli x=−2 oraz x= −4/3
Powinienem to jeszcze odnieść jakość do tego co mi wychodzi z 2x+3=0?
7 lip 23:09
Piotr 10: A po co teraz sie uczysz ?

Dobra wyszły Ci dwa rozwiązania:
x= − 2 x = − 4/3
I2x+3I=x+1
wstaw za iksa te cyfry i wyjdzie Ci sprzeczność
Najlepiej napisać założenie odrazu:
x+1 ≥ 0
x ≥ − 1
7 lip 23:11
ula:
@[Macieja]]
Czyli "umiałeś już chodzić i biegać" .... i znowu "raczkujesz"?
7 lip 23:11
Maciej: Raczkuje − zdecydowanie. Ale jest coraz lepiej. Przed czterdziestką wsztstko zakumam.
7 lip 23:17
ICSP: dla dowolnego rzeczywistego x
|2x + 3| = | x + 2 + x + 1| ≥ |x + 2| + |x + 1| ≥ |x| + |x + 1| + |2| > |x + 1| ≥ x+ 1
stąd :
|2x + 3| > x + 1
równanie jest równaniem sprzecznym.
8 lip 00:00
unknown: pokazał to s o godz.: 23:01
8 lip 00:13