Zadanka
5-latek: Dla Lukasa geometrii analitycznej
Zadanie nr 1
dane sa dwa wierzchokli trojkata A(4,1) B(7,5) oraz jego srodek ciezkosci M(−4,7)
Znalezc miare kąta wqewnetrznego tego trojkata przytrzecim wierzcholku
Zadanie nr 2
Szesciokat foremny o wierzcholkach A1,A2A3 A4 A5 A6 jest tak umieszcony w ukladzie
wspolrzednych ze A1(0,0) A2(a,0) i a>0 WYznaczyc wspolrzedne pozostalych wierzcholkow tego
szesciokata , oraz srodka okregu opisanego na tym szesciokacie
Zadanie nr 3 .
Dane sa punkty A(2,−1) B(−3,−2) c(1,4)
a) znalezc punkt symetryczny do A wzgledem prostej BC
b) Oblicz pole rojkata ABC
c) Rozwiazac analogicznie do a) zadanie dla A(x1,y1) B(x2 y2) C(x3,y3)
Zadanie nr 4
dane sa punkty A(2,1) B(−3,2) C(2m−1,1−m)
Dla jakich wartosci m sa one wierzcholkami trojkata a) ostrokatnego B) prostokatnego c)
rozwartokatnego d) rownoramiennego ie) rownobocznego .
Na razie wystarczy
7 lip 21:49
Lukas:
Zadanie 3 i 4 jest banalne. Najgorzej będzie chyba z 2 ?
Jutro wstawię rozwiązania.
7 lip 21:57
5-latek: Trzecie moze jest banalne ale zobaczymy czy 4 tez
7 lip 22:04
Saizou : 2 jest proste xd
7 lip 23:59
5-latek: Czesc Saizou Pewnie ze proste
Beda dwa polozenia szesciokata
W pierwszym polozeniu mamy A3(1,5a, 0,5a√3) A4(a, a√3) A5(0, a√3) A6(−0,5a,
0,5a√3)
i S(0,5a, 0,5a√3) Ale jak do tego dojsc niech kombinuje
8 lip 16:27
Saizou :
ja to wiem
5−latek choć analityczna to wg. mnie jeden z najdziwniejszych działów
matematyki
8 lip 16:57
5-latek: Ten ujdzie ale rachunek prawdopodobienstwa to wedlug mnie jest najdziwniejszy (co autor mial
na mysli?)
8 lip 17:06
Saizou : w sumie tak.... ale to przyjemny dział
8 lip 19:27
zawodus: O ile wiesz jak rozwiązać zadanie
8 lip 19:30
Saizou : a no tak... to inna para kaloszy
8 lip 19:31
5-latek: Cos chyba nie takie banalne bo dlugo liczy
8 lip 22:18
Saizou : bo nie jest trywialne
8 lip 22:21
5-latek: No to poczekamy . W sumie ma jeszce troche czasu na rozwiazanie.
Do matury jeszce troche czasu ma

jaki wybor Blażeju
8 lip 22:24
Saizou : matematyka, tylko gdzie to nie wiem, czekam czy się dostałem do Wrocka
8 lip 22:29
Eta:
Dla Lukasa
zad1/ 5 pkt
W czworokącie ABCD przekątne AC i BD przecinają się w punkcie E(−2,5)
wiedząc,że |AE|: |EC|=|BE|: |ED|=3:1
oraz → →
AC=[4,6] i BD= [−8,−2]
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego czworokąta
Wykaż,że ten czworokąt jest trapezem i oblicz jego pole
9 lip 21:26
Lukas:
Ale ja wektorów wgl nie znam
9 lip 21:32
Eta:
To jak uczysz się geometrii analitycznej? bez wektorów?
W geometrii analitycznej wiedza o wektorach, to podstawa !
9 lip 21:42
Lukas:
Uzupełniam braki, omijam zdania z wektorami i próbuje jakoś inaczej je zrobić.
9 lip 21:44
Mila:
Wektory są łatwe, bo je widzisz, to jest konkret a nie abstrakcja. Pokonaj swoją niechęć do
wektorów, a przekonasz się jak ułatwiają rozwiązywanie zadań.
Chyba nie bawiłeś się w dzieciństwie w podchody, nie grałeś w okręty?
9 lip 23:04
Lukas:
grałem w statki a co to ma wspólnego z wektorami ?
9 lip 23:06
Mila:
Odczytywanie wsp. wektora.
9 lip 23:23
Lukas:
Tak się zniechęciłem, że od tygodnia zrobiłem dwa zadania. Muszę się jakoś zmotywować.
9 lip 23:24
Mila:
To odpocznij trochę, zajmij się pracą fizyczną, rozrywkami ( z umiarem ) i wszystko będzie
dobrze.
Miłych wakacji
9 lip 23:46
Lukas:
Dziękuję Mila i Tobie również życzę udanego wypoczynku
10 lip 21:21
5-latek: Ale zadania dalej sa niezrobione (nawet 3 −banal )
11 lip 16:11