Wykaż
ula: Wykaż ,że jeżeli dla n naturalnego żadna z liczb: n−1, n, n+1 nie jest podzielna przez 5,
to liczba n2+1 jest podzielna przez 5
7 lip 21:37
ula:
2/Różnica dwóch liczb nieparzystych jest podzielna prze 5,
Wykaż,że cyfrą jedności różnicy sześcianów tych liczb jest 0
7 lip 21:43
ula:
3/ Wykaż,że różnica czwartych potęg dwóch liczb całkowitych różniących się o 2
jest liczbą podzielną przez 8
7 lip 21:49
Lukas:
A co to ?
7 lip 21:56
ula:
Zadania dla Ciebie
7 lip 21:57
ula:
ulalala
7 lip 21:57
Lukas:
n2+1=n2−4+5
[(n−2)(n+2)+5]
Hmm ?
(n−1)n(n+1)[(n−2)(n+2)+5]
7 lip 22:00
Piotr 10:
1. Założenie
2. Teza
3. Dowód
4.Uzasadnienie
7 lip 22:02
ula:

dla
Piotra 10
7 lip 22:03
Lukas:
Jak to uzasadnić teraz ?
7 lip 22:06
ula:
Myśl ..........
7 lip 22:07
ula:
Co wiesz o iloczynie kolejnych pięciu liczb naturalnych?
i uwzględnij założenie ..........
7 lip 22:13
Piotr 10: np. mamy pięc kolejnych liczb całkowitych
7,8,9,10,11
Ich iloczyn dzieli się przez 5
7 lip 22:13
Lukas:
Doszedłem tylko do tego 22:00 i dalej nie wiem jak już to inaczej rozpisać ?
7 lip 22:13
Lukas:
Iloczyn 5 kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 30,6,5
7 lip 22:14
ula:
Wśród takich liczb jest dokładnie jedna podzielna przez 5 która?
7 lip 22:15
Lukas: piąta ?
7 lip 22:20
ula:
7 lip 22:24
Lukas:
To nie wiem ?
(n−1)n(n+1)[(n+2)(n−2)+5] ?
7 lip 22:26
ula:
5*6*7*8*9 , 7*8*9*10*11 , .........
7 lip 22:26
ula:
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) −−−−− która z nich jest podzielna przez 5
7 lip 22:27
Lukas:
żadna ?
7 lip 22:30
ula:
No nie rozśmieszaj mnie

Popatrz na założenie ..... i podaj odp. do pytania z
22:26
7 lip 22:32
Lukas:
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)
jeśli za n podstawię np 4 to 4 jest podzielna przez 5 ale jeśli np 7 to pierwsza jest podzielna
przez 5 ?
7 lip 22:34
ula: miało być post 22:27
7 lip 22:35
ula:
Czytasz założenie !
7 lip 22:36
Lukas:
Ale zobacz co napisałem 22:34 ?
7 lip 22:37
ula:
Założenie! n−1, n, n+1 −−− nie są podzielne przez 5
to która z tych pięciu jest podzielna przez 5 ?
dawaj poprawną odpowiedź! ( dzieci w przedszkolu by wiedziały
7 lip 22:39
Lukas:
[(n−2)(n+2)+5] ta ?
7 lip 22:42
ula:
Podaj poprawny komentarz .......
7 lip 22:45
Lukas:
[(n+2)(n−2)+5] jest podzielna przez 5
7 lip 22:47
MQ: Jak czytam ten wątek, to przypomina mi się wierszyk Witkacego:
Męczy się człek we Wszechświecie
Nie na próżno,
Ale przecie
7 lip 22:48
ula:
Skąd to wiesz? ( brak komentarza
7 lip 22:48
MQ: Ale dlaczego Lukas, dlaczego?
7 lip 22:48
Lukas:
Szczerze nie wiem jaki napisać komentarz ?
7 lip 22:51
ula:
No i leci....................."gotowiec"

Wśród kolejnych pięciu liczb naturalnych znajduje się
dokładnie jedna
podzielna przez
5
uwzględniając założenie, to taką liczbą jest n−2 lub n+2
zatem iloczyn (n−2)(n+2) jest podzielny przez 5 ,
oraz iloczyn (n−2)(n+2) +5 −−− też jest podzielny przez 5
zatem n
2−4 +5= n
2+1 jest podzielna przez 5
c.n.w
7 lip 22:53
MQ: *raczej "oraz suma"
7 lip 22:55
ula:
Miało być:
"iloczyn"
powiększony o 5 ( bądź suma)
7 lip 22:58
Lukas:
Dziękuję z resztą jutro będę walczył
7 lip 22:58
ula:
ok

P.S. Mogę wrócić do starego nicku?
7 lip 23:00
Lukas:
Tak, wiem kim jesteś przecież
7 lip 23:05
Eta:
7 lip 23:12
Lukas:
Dobranoc.
7 lip 23:15
Mila:
1) Pięć kolejnych liczb naturalnych:
5k,5k+1,5k+2,5k+3,5k+4, k∊N
żadna z liczb: 5k+1,5k+2,5k+3,5k+4 nie jest podzielna przez 5
Bierzemy 3 kolejne :
5k+1,5k+2,5k+3
n=5k+2
(5k+2)2+1=25k2+20k+4+1=5*(5k2+4k+1) jest podzielna przez 5
lub bierzemy 3 kolejne:5k+2,5k+3,5k+4
n=5k+3
(5k+3)2= ...=5*(5k2+...+2) jest podzielna przez 5
8 lip 18:24