nierówność logarytmiczna
tyu:
prosty przykład, ale nie wiem gdzie robię błąd
| | 3 | |
log0,2(3x−4)<−2 3x−4>0 3x>4 x> |
| |
| | 4 | |
| | 29 | |
3x−4<52 3x−4<25 3x<29 x< |
| |
| | 3 | |
| | 29 | |
rozwiązanie to x∊( |
| ;+ ∞) ale nie wiem dlaczego trzeba zmienić znak w nierówności. |
| | 3 | |
Wiem, jeżeli a∊(0;1) to funkcja jest malejąca, ale tu nie porównuję wykładników
7 lip 17:53
Piotr 10: ZMIENIAMY ZNAK


0,2∊(0;1) − To tunkcja malejaca
7 lip 17:56
7 lip 17:59
tyu: dziękuję za wyjaśnienie.
7 lip 18:02
5-latek: Podstawa logarytmu <1 wiec zmieniamy zwrot niewronosci na przeciwny
Zeby opuscic logarytmy musisz miec te same podstawy Teraz musisz zamienic −2 na logarytm o
| | 1 | | 1 | |
podstawie |
| czyli logU{1/5} y=−2 to y=( |
| )−2= 52=25 |
| | 5 | | 5 | |
Teraz piszemy
| | 1 | | 1 | |
log/div> |
| (3x−4)<log/div> |
| 25 |
| | 5 | | 5 | |
Teraz dopiero mozesz opuscic logarytmy bo masz jednakowe podstawy (ale musisz zmienic zwrot
nierownosci na przeciwny)
wiec 3x−4>25 to x policz
7 lip 18:10
tyu: właśnie zauważyłem na tym przykładzie, że źle robiłem do tej pory. Na szczęście kilka
przykładów było źle. Dziękuję.
7 lip 18:17