polprosta odcinek lamana c d
5-latek:

Zadanienr 1.
Dany jest odcinek MN i polprosta AB→ . Jaka figura jest zbior wszystkich punktow X
polprostej AB takich ze a) 3MN≤AX≤4MN b) AX≥3MN c) 0≤AX≤3MN. Wykonaj rysunki.
Zaadnie nr2
Punkty A B C sa niewspoliniowe . Punkt X nalezy do odcinka AB .
Sprawdz ze 2CX>AC+CB−BA
7 lip 17:32
5-latek:

Zrobilem rysunek do zadania nr 2
7 lip 17:41
ula:
2/ Z nierówności trojkąta:
AX+CX>AC
i BX+CX>BC
+−−−−−−−−−−−−−−−
AX+BX+2CX>AC+BC
AB+2CX> AC+BC
2CX> AC+BC−AB
7 lip 17:57
5-latek: Dzien dobry
ula
Pozdrawiam

Niedawno takie zadanie robilem (jednak sa klopoty z pamiecia )

Dziekuje
7 lip 18:23
5-latek: Myslalem skorzystac z pewnika ktory mowi o tym ze: Kazda prosta przechodzxaca przez
wierzcholek trojkata i punkt lezacy wewnatrz trojkata przecina bok przeciwlegly w punkcie
roznym od jego bokow
Ale tu mamy punkt nie wewnatrz tylko na boku (wiec nierownosc trojkata ) a nie lamana
7 lip 18:28
5-latek: A nad 1 zadaniemm jeszcze pomysle
7 lip 18:47
5-latek:

Dla przykladu a w zadaniu nr 1 figura ta bedzie odcinek MN
natomiast w b i c nie wiem
7 lip 19:17
5-latek: Ale bede probowal cos wymyslec
7 lip 19:19
5-latek:

b) to bedzie polprosta MB
7 lip 20:27
5-latek:

c) ta figura bedzie odcinek 3MN
7 lip 20:32
5-latek: W przykladzie a i c wedlug mnie bedzie to czesc wspolna
7 lip 20:45
Mila:
1)
a) odcinek XY, gdzie |AX|=3|MN|, |AY|=4|MN|
b) pólprosta AY→, gdzie |AX|=3|MN|, |AY|>3|MN|
c) odcinek AX, |AX|=3|MN|
Rysunki zrobisz sobie?
7 lip 20:51
5-latek: dziekuje

jesli moje rysunki sa niedobre to proszse narysuj
7 lip 21:01
5-latek: np w c) przyjalem ze skoro ma byc 0 (czyli odcinek zerowy ) to punkty A X M musza sie pokrywac
7 lip 21:06
5-latek: jednak teraz po namysle zle przyjalem . X nie moze sie pokrywac .
Milu Trudne to jest
7 lip 21:14
Mila:

W (b) , zrobiłam literówkę.
b) pólprosta XY
→, gdzie |AX|=3|MN|, |AY|>3|MN|
7 lip 21:15
5-latek: Wiec figury dobrze przedtem odczytalem (ze bedzie odcinek i polprosta )
Jeszce raz dziekuje

Jutro jeszce uzupelnie wiedze na temat polprostych i odcinkow a potem zabieram sie za lamane
7 lip 21:21
Mila:
Tak jest.
7 lip 22:15
5-latek:
7 lip 22:21
patrycja:
25 lut 08:21
5-latek: No i co Tusiu chcialas ?
25 lut 10:10