Równanko
Wazyl: f(x+y)+f(x−y)=2f(x)cosy
Znajdź wszystkie funkcję R →R
Prosze o pomoc
7 lip 11:46
MQ: A to nie są raczej funkcje f:R2→R2 ?
7 lip 11:49
Wazyl: Nie
7 lip 11:50
Wazyl: To jest zadanko chyba z jakiegoś OMa o ile się nie mylę i sa to funkcję jednej zmiennej.
7 lip 11:56
MQ: To w takim razie co to jest y?
Czy y=f(x)?
7 lip 12:35
Wazyl: Nie. y to dowolna liczba R.
7 lip 13:15
zawodus: To czemu nie szukasz odpowiedzi w OM−ie?
7 lip 13:33
Ada: Może dałoby coś zapisanie jej jako szereg.
7 lip 13:39
Wazyl: Jakbym znalazł to bym nie pytał...
Nie jestem pewny czy to z OMa a na stronce nie ma.
Podejrzewam że trzeba zastosować sprytne podstawienie.
Dla x=y=0 i takich standardowych podstwaień nic nie wyszło
7 lip 13:55
zawodus: To skąd masz to zadanko?
7 lip 13:58
7 lip 14:00
Wazyl: Na tej stronce widziałem już pare zadań z OMa więc podejrzewam że to też się łapie
7 lip 14:01
Wazyl: Kurka, wpisałem na tym forum tysiące postów pomagających innym ale jak ktoś Tobie ma pomóc to
już nikogo nie ma...
7 lip 14:36
MQ: Nie narzekaj, bo sam jesteś sobie winien.
Przez kilka godzin musieliśmy z ciebie wyciągać właściwą treść zadania, a i tak dopiero można
ją było poznać z linku, który podałeś.
7 lip 15:00
MQ: Znaleźć funkcję łatwo, tylko jak udowodnić, że to wszystkie rozwiązania?
7 lip 15:12
7 lip 18:45
Wazyl: MQ Przez kilka godzin? Wydaje mi się że R → R mówi wszystko. Mam to gdzieś. Banda
narcyzów.
Z wyjątkiem kilku użytkowników którzy zawsze pomogą...
8 lip 00:40
MQ: To tak ci się tylko tak wydaje.
Jeszcze raz powtarzam. Gdybyś na początku podał dokładnie treść zadania, to nie byłoby całej
tej dyskusji.
8 lip 08:36