Zadanie z egzaminu
Michał: Możecie sprawdzić czy dobrze zrobiłem?
y''=e2y (e do 2y) y'(0)=1 y(0)=0
y'=∫e2y*dx = e2y∫dx=x*e2y + C
1=0*e2y + C
1=C
y'=x*e2y + 1
y=e2y∫x*dx + ∫dx = 1/2x2*e2y + x + C1
0=o+0+C1
C1=0
y=1/2x2*e2y + x
7 lip 11:27
MQ: Źle.
y jest zależne od x, więc nie możesz wyciągać e2y przed całkę
Ja bym proponował podstawienie y'=u
7 lip 11:42
Michał: podstawiając u wychodze na takie coś : u=y'=+−√e2y+C1, dalej powinienem całkować? czy pod
y'1 podstawić 1? Niestety z różniczek jestem lewy
7 lip 12:21
MQ: Teraz skorzystaj z warunków początkowych.
BTW: umieszczaj potęgę w {}, to nie będziesz miał e2y tylko e2y, tak jak trzeba.
7 lip 12:43
Michał: ok wyszło dzięki za pomoc
7 lip 13:15