Kombinatoryka
Andrzej: 1)Liczba permutacji zbioru (n+2)−elementowego jest 30 razy większa od liczby permutacji zbioru
n −elementowego.Wówczas:
a) n jest liczbą parzystą
b) n jest liczbą pierwszą
c) n=4
2)Liczb pięciocyfrowych w których zapisie pierwsza i ostatnia cyfra są takie same jest:
a)104
b)9*103
c)więcej niż wszystkich liczb czterocyfrowych.
7 lip 10:54
Andrzej: 2−gie już zrobiłem samemu proszę o pomoc w 1 bo nie mam pojęcia jak to nawet zacząć
7 lip 11:08
razor: 1) (n+2)! = 30n! | :n!
(n+1)(n+2) = 30
n = 4
7 lip 12:17
Janek191:
z.2
Odp. c
7 lip 14:14