Wzajemne położenie prostej i okręgu
Madzz: Wzajemne położenie prostej i okręgu
Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących przez punkt A jeśli
o: x
2+y
2+6x+2y+5=0 A(−2,2)
Hmm czy może mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie? Musze zrobić drugim sposobem a zrobiłam tylko
jednym...mianowicie skorzystałam z wzoru na odległośc srodków okręgu...wyszło mi
prawidłowo...ale potrzebuje rozwiazanie tego zadania poprzez układ równań. Nie bardzo wiem
jaki do końca mam ułożyć.Bo jak układam to mi źle wychodzi.

Proszę o pomoc !
8 lis 16:39
Madzz:
8 lis 17:29
SC: pomogę
8 lis 17:35
Madzz: Dziękuję

Pierwsza prosta to y=
12+3
a druga to y=−2x−2
8 lis 17:37
SC: prosta przechodząca przez punkt A 2=−2a+b
zatem mamy b= 2+ 2a
otrzymujesz układ równań z parametrem:
y=ax+2+2a
i równanie okręgu
wstawiając do równania okręgu za y otrzymujemy równanie kwadratowe z 1 niewiadoma x i
parametrem a
teraz należy odpowiedzieć kiedy to równanie ma dokładnie jedno rozwiazanie
za moment wrzucę częściowo rozpisane
8 lis 17:39
SC: x2+(ax+2+2a)2+6x+2(ax+2+2a)+5=0
8 lis 17:41
SC: x2+(ax+2+2a)2+6x+2(ax+2+2a)+5=0
8 lis 17:42
SC: mam kłopot z transferem
8 lis 17:42
SC: x
2 + a
2 x
2 + 4 + 4 a
2 + 4ax +8a + 4a
2 x + 6x + 2ax +4 +4a + 5 = 0
proszę kontrolować, czy umiem mnożyć i dodawać
8 lis 17:47
Madzz: No właśnie dokłądnie takie ułożyłam i mam kłopot ze zrobieniem tego

wiem ze to zadanie jeste
prymitywne ale kurcza nie wychodzi mi to potegowanie cos źle robie
8 lis 17:48
Madzz: no włąsnie i tak miałam

cos takiego i ja nie umiem sobie tego skrócić
8 lis 17:49
SC: i mamy
(1+a2) x2 +(4a2 + 6a +6) x + 4a2 + 12a + 13 = 0
8 lis 17:53
SC: i mamy
(1+a2) x2 +(4a2 + 6a +6) x + 4a2 + 12a + 13 = 0
8 lis 17:53
SC: zatem mamy równanie kwadratowe, które ma mieć dokładnie jedno rozwiązanie
ponieważ 1 + a2 > 0 dla a∊R, zatem Δ = 0
8 lis 17:55
Madzz: 
dobra jestem zbyt głupia zeby to rozwiazac

co z tego mozna wyznaczyc?
8 lis 17:58
Madzz: aaaaaaaaa

teraz juz rozumiem

!
8 lis 17:58
Madzz: heh dziękuję bardzo

dziękuje za pomoc
8 lis 17:59
ak1:

Nie wiem czy wyszedł rysunek
Styczne do okręgu i przechodzące przez punkt A to po prostu okrąg wpisany w kąt.
Z równania okręgu wyznaczamy wsp. jego środka i promień.
Obliczamy długośc odcinka |AO|, odcinek |CO| to promień okręgu.
Z Pitagorasa liczymy długośc odcinka |AC| a następnie wsp. punkyu C.
Teraz już tylko ułożu równwnie prostej przechodzącej przez dwa punkty A iC.
Druga prosta przechodzi przez punkty A i D długośc odcinka |AB|=|AC| i liczymy tak samo.
8 lis 17:59
Madzz: O też siwtny pomysł na roziwazanie

tylko nauczycielka wmaga tego powyzej

dziekuje Wam
8 lis 18:02
SC: proszę to koniecznie po mnie przeliczyć/sprawdzić
Δ=(4a2 + 6a +6)2 − 4 (1+a2)(4a2 + 12a + 13) =
=16a4 + 36 a2 + 36 + 48a2 + 48a3 + 72a − 16a4 − 48a3 − 52a2 − 16a2 −48a − 52
8 lis 18:03
SC: dokończyć, czy poradzisz sobie Madzz?
8 lis 18:04
Madzz: Wiem..ze może Cię wykorzystuje i marnuje Twój cenny czas ale jak byś mógł?mogła dokonczyc? bo
potem źle zrobie i bedzie

a tak to bede miała pewnosc

i dzieki Tobie nie dostane jedynki
8 lis 18:06
SC: tylko jak pisałam − sprawdź − bo dla mnie 2 + 2 może być na przykład 5
Δ=16a2 + 24 a − 16
8 lis 18:11
Madzz: 
dobrze sprawdze i bardzo dziekuje jeszcze raz
8 lis 18:18
SC: 16a
2+24a−16=0 / :8
2a
2 +3a − 2=0
Δ
1 = 9+16 = 25
| | 1 | |
a1 = (−3−5)/4 = −2 a2 = (−3+5)/4 = |
| |
| | 2 | |
zatem wyznaczam dla a
1 b = 2 + 2*(−2)=−2
i możesz podstawić do wzoru na prostą
| | 1 | |
y = −2x −2 oraz y = |
| x + 3 |
| | 2 | |
Jak widać są to Twoje odpowiedzi
8 lis 18:18
Madzz: 
Dzięki wielkie

też chce być taka mądra jak wy tu wszyscy na tym forum hehe
8 lis 18:29