Fizykaaaaaa
Dziąku: Zad.1. Obliczyć promień koła zamachowego, jeżeli przy prędkości punktów na obwodzie v1=6m/s
punkty leżące o l=15cm bliżej osi obrotu poruszają się z prędkością liniową v2=5,5m/s.
Zad.2. Ciało porusza się po okręgu o promieniu r ze stałym przyśpieszeniem dośrodkowym ad.
Obliczyć czas T obiegu ciała po okręgu. Jak zmieniają się droga kątowa i prędkość liniowa w
tym ruch w czasie Δt? Czy ruch jest w tym przypadku jednostajny, czy nie?
Zad.3. Ciało porusza się po okręgu o promieniu r=1m z częstotliwością f=2Hz. Jaka jest droga i
długość przemieszczenia tego ciała po czasie Δt=1/40 s ? Czy dłuższa jest w tym przypadku
droga, czy przemieszczenie?
Zad.4. Żaglówka przepłynęła 10 km na południe, a następnie 6 km na północny wschód, pod kątem
300 do kierunku północnego. Znajdź wartość i kierunek całkowitego przemieszczenia żaglówki.
Wykonaj odpowiedni rysunek.
Zad.5. Samochód rusza z postoju ze stałym przyśpieszeniem a=10m/s2. Oblicz, o ile wzrosła
prędkość samochodu po dwóch kilometrach i tylko na drugim kilometrze jego drogi.
Zad.6. Dwaj rowerzyści jeżdżą po torze kolarskim w kształcie okręgu
o promieniu r=20m. Jeden z nich jedzie ze stałą prędkością v1=10m/s, a drugi
z prędkością v2=15m/s. Co jaki czas będą się spotykać, jeśli jeżdżą
w tym samym kierunku
w przeciwnych kierunkach?
Jakby ktoś umiał je zrobić byłbym bardzo ale to bardzo wdzięczny