matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczenie sinusa i cosinusa kąta. Prosze o pomoc :)
pt:
Kąt α jest kątem ostrym i tgα=4. Wyznacz sinus i cosinus tego kąta. Proszę o pomoc w zadaniu
8 lis 16:25
AROB:
pomogę
8 lis 16:44
AROB:
Tworzymy układ równań:
sinα
= 4
cosα
sin
2
α + cos
2
α = 1 Z pierwszego równania wyznaczamy sinα i podstawiamy do drugiego. sinα = 4cosα (4cosα)
2
+ cos
2
α = 1 16cos
2
α + cos
2
α = 1
1
1
√
17
17cos
2
α = 1 ⇒ cos
2
α =
⇒ cosα=
=
17
√
17
17
√
17
4
√
17
sinα = 4*
=
17
17
8 lis 16:52
pt:
Dziękuję
8 lis 17:44