matematykaszkolna.pl
polprosta ,odcinek lamamna Powtórka: rysunekCzesc pierwsza zadania . dane sa uklady uklady punktow a) b) c) Biorac za poczatek polprostej ktorykolwiek z tych punktow i nprowadzac ja przez ktorykolwiek z innych wyznacz te polprosta . Ile takich roznych polprostych mozesz w ten sposob przeprowadzic wykorzystujac wszystkie punkty ukladu Wiec tak . rozpatrujac uklad a) z kazdego punktu mozemy wyprowadzic 3 polproste np z punktu A mozemy wyprowadzic polproste AB, AC AD . Wiec takich polprostych mozemy wyprowadzic 12 Uklad b wiec bedziemy mieli polproste AB i BC i chyba jeszce CB i BA wiec beda 4 polproste Uklad c) poplproste AB BC CD a takze DC CB BA wiec 6 takich polprostych Czesc druga zadania czy mozna tak dobrac uklad punktow aby wyznaczajac wszystkie mozliwe polproste jak w czesci pierwszej otrzymac nieparzysta liczbe poprostych (nie potrafie tego sobie wyobrazic )
6 lip 10:15
Powtórka: Teraz tez wydaje mi sie ze w ukladzie b ) dojda jeszcze polproste AC i CA wiec bedzie 6 takich poprostych Natomiast w ukladzie c) oprocz wymienionych polprostych beda jeszce AC i CA BD i DB a takze AD i DA wiec wszystkich bedzie 12 polprostych Czyli tyle samo co w ukladzie a) czyli nie ma znaczenia czy punkty sa wspoliniowe czy niewspoliniowe . Prosze o odpowiedz i pomoc w czesci drugiej
6 lip 10:55
Trivial: W podpunkcie b) nie da się rozróżnić półprostej AB od AC, gdyż C = B + α(B−A), gdzie α > 0. Nie wiem czy ta idea się sprawdzi, ale można pokombinować coś w tę stronę.
6 lip 13:08
Powtórka: dziekuje bardzo Trivial emotka jest to zadanie z 1 klasy liceum(poczatkowe ) wiec chyba bedzie prosciej Wobec tego w podpunkcie b ) beda tylko 4 polproste a nie 6 Tak samo a pdpunkcie c ) bedzie tylko 6 polprostych ?
6 lip 13:18
Trivial: rysunek Tak. Odnośnie pytania drugiego, weźmy 4 różne punkty A,B,C,D. Rozważmy różne przypadki "posortowanych" trójek punktów: np. (A,B,C), (A,C,D), (A,B,D), ..., ale nie: (D,A,B), (D,B,A). a) W przypadku gdy żadna trójka punktów nie jest współliniowa, mamy 12 różnych półprostych. AB, AC, AD, BC, BD, CD BA, CA, DA, CB, DB, DC b) W przypadku, gdy dokładnie jedna trójka punktów jest współliniowa (załóżmy A,B,C − w tej kolejności na prostej) mamy 10 różnych półprostych AB, AC, AD, BC, BD, CD BA, CA, DA, CB, DB, DC c) W przypadku, gdy dokładnie wszystkie punkty leżą na jednej prostej, mamy 6 przypadków. AB, AC, AD, BC, BD, CD BA, CA, DA, CB, DB, DC Dowód formalny: Weźmy różne punkty: P1, P2, P3, ..., Pn. Punkty te grupujemy we współliniowe "klastry": K1, K2, ..., Km o rozmiarach 1 lub ≥3. Klaster Ks zawiera ks punktów: ks = |Ks| co daje warunek: k1 + k2 + ... + km = n. Przykładowa klasteryzacja znajduje się na rysunku. Rozważmy ilość półprostych w różnych klastrach. a) Dla klastra o rozmiarze 1 możemy utworzyć 0 półprostych. b) Klaster o rozmiarze 2 nie jest zdefiniowany c) Klaster o rozmiarze 3 tworzy 4 półproste Klaster: A, B, C Różne półproste: AB, BC, CB, BA c) Klaster o rozmiarze 4 tworzy 6 półprostych Klaster: A, B, C, D Różne półproste: AB, BC, CD, DC, CB, BA d) Klaster o rozmiarze k tworzy 2(k−1) półprostych. Rozważmy ilość półprostych utworzonych między różnymi klastrami Ki, Kj. Jest ich 2kikj, gdyż żadna trójka punktów z tych klastrów nie leży na jednej prostej. Wszystkich półprostych jest zatem: L = 2(k1−1) + 2(k2−1) + ... + 2(km−1) + 2k1k2 + 2k1k3 + ... + 2k1km + 2k2k3 + 2k2k4 + ... + 2k2km + ... + 2km−1km Suma liczb parzystych jest liczbą parzystą, zatem mamy dowiedzione.
6 lip 14:15
Trivial: Eh. Jest błąd w dowodzie. Kto znajdzie niech też poprawi.
6 lip 14:18
Powtórka: Moge tylko bardzo pieknie podziekowac za tak wyczerpujaca odpowiedz emotka
6 lip 14:25
Powtórka: Pewnie chodzi o to ze klaster o rozmiarze 2 jest zdefiniwalny (beda 2 polproste )
6 lip 14:29
Trivial: rysunek W moim dowodzie brakuje rozważenia przypadku, kiedy jeden punkt jest współliniowy na kilka sposobów (patrz rysunek). Na razie nie mam na to pomysłu, ale czuję, że wystarczy drobna modyfikacja. emotka
6 lip 14:30
Trivial: A klaser o rozmiarze 2 nie jest zdefiniowany celowo − mamy wtedy 2 klastry o rozmiarze 1.
6 lip 14:32
Powtórka: Dobrze . A powiedz mi czy to co teraz napisales to jest juz geometria wyzsza (czy znajde cos na ten temat np w ksiazce Podstawy geometrii Borsuk Szmielew ?emotka
6 lip 14:35
Trivial: "Geometrią wyższą" to bym tego nie nazwał. Po prostu spodobał mi się problem i spróbowałem go rozwiązać − sposób wymyśliłem sam. Gdzie można znaleźć informacje na ten temat niestety nie wiem.
6 lip 14:37
Powtórka: Dobrze emotka Bede tez pozniej probowal
6 lip 14:46
Trivial: OK mam rozwiązanie. Wersja poprawiona: Weźmy różne punkty: P1, P2, P3, ..., Pn. Punkty te grupujemy w maksymalne współliniowe "klastry" które mogą na siebie nachodzić: K1, K2, ..., Km o rozmiarach 1 lub ≥3. Klaster Ks zawiera ks punktów: ks = |Ks| co daje warunek: k1 + k2 + ... + km n. Rozważmy ilość półprostych w różnych klastrach. a) Dla klastra o rozmiarze 1 możemy utworzyć 0 półprostych. b) Klaster o rozmiarze 2 nie jest zdefiniowany c) Klaster o rozmiarze 3 tworzy 4 półproste Klaster: A, B, C Różne półproste: AB, BC, CB, BA c) Klaster o rozmiarze 4 tworzy 6 półprostych Klaster: A, B, C, D Różne półproste: AB, BC, CD, DC, CB, BA d) Klaster o rozmiarze k tworzy 2(k−1) półprostych. NOWE: Rozważmy ilość półprostych utworzonych między różnymi klastrami Ki, Kj. a) Jeżeli klastry te nie mają części wspólnej, to można utworzyć 2kikj półprostych. b) Jeżeli klastry mają jeden punkt wspólny, to można utworzyć 2(ki−1)(kj−1) półprostych. c) Nie ma innych możliwości Zdefiniujmy zatem liczbę ai,j jako:
  kikj gdy Ki∩Kj = ∅ 
ai,j =
 (ki−1)(kj−1) gdy Ki∩Kj ≠ ∅ 
Wszystkich półprostych jest zatem: L = 2(k1−1) + 2(k2−1) + ... + 2(km−1) + 2a1,2 + 2a1,3 + ... + 2a1,m + 2a2,3 + 2a2,4 + ... + 2a2,m + ... + 2am−1,m Suma liczb parzystych jest liczbą parzystą, zatem mamy dowiedzione.
6 lip 15:07
5-latek: Zaraz przepisuje do zeszytu emotka
6 lip 15:22
Trivial: Ciągle nie działa! Eh. mam dosyć. emotka
6 lip 16:38
5-latek: To nic nie szkodzi emotka Moze jeszce dzisiaj albo moze jutro poprosze Mile o jakis pomysl na to
6 lip 16:45
Maslanek: Brakuje chyba założenia, że każdy punkt może należeć do co najwyżej 2 klastrów, co? emotka Albo rozważenie, co gdy punkt należy do więcej niż 3 klastrów?
6 lip 22:15
5-latek: czyli jednak wyzsza geometria emotka Nie dla ucznia klasy 1 liceum (technikum
6 lip 22:18
Maslanek: Zawsze możesz szukać kontrprzykładu. Może by się udało Jeśli takie twierdzenie jak podaje Trivial nie jest prawdziwe emotka
6 lip 22:36
Maslanek: Już wiesz, że należałoby szukać, kiedy jeden punkt należy do 3 lub więcej klastrów jednocześnie. Więc musiałby należeć do trzech lub więcej prostych emotka
6 lip 22:37
5-latek: jesli Ci to nie przeszkadza to wrocmy do tego jutro wieczorem . Zaraz pora spac bo rano do pracy caly tydzien OK?emotka Jutro tez wstawie inne zadania z tego paragrafu
6 lip 22:41