polprosta ,odcinek lamamna
Powtórka:

Czesc pierwsza zadania .
dane sa uklady uklady punktow a) b) c)
Biorac za poczatek polprostej ktorykolwiek z tych punktow i nprowadzac ja przez ktorykolwiek z
innych wyznacz te polprosta . Ile takich roznych polprostych mozesz w ten sposob przeprowadzic
wykorzystujac wszystkie punkty ukladu
Wiec tak . rozpatrujac uklad a) z kazdego punktu mozemy wyprowadzic 3 polproste np z punktu
A mozemy wyprowadzic polproste AB, AC AD . Wiec takich polprostych mozemy wyprowadzic 12
Uklad b wiec bedziemy mieli polproste AB i BC i chyba jeszce CB i BA wiec beda 4 polproste
Uklad c) poplproste AB BC CD a takze DC CB BA wiec 6 takich polprostych
Czesc druga zadania
czy mozna tak dobrac uklad punktow aby wyznaczajac wszystkie mozliwe polproste jak w czesci
pierwszej otrzymac nieparzysta liczbe poprostych (nie potrafie tego sobie wyobrazic )
6 lip 10:15
Powtórka: Teraz tez wydaje mi sie ze w ukladzie b ) dojda jeszcze polproste AC i CA wiec bedzie 6 takich
poprostych
Natomiast w ukladzie c) oprocz wymienionych polprostych beda jeszce AC i CA BD i DB a takze
AD i DA wiec wszystkich bedzie 12 polprostych
Czyli tyle samo co w ukladzie a) czyli nie ma znaczenia czy punkty sa wspoliniowe czy
niewspoliniowe .
Prosze o odpowiedz i pomoc w czesci drugiej
6 lip 10:55
Trivial: W podpunkcie b) nie da się rozróżnić półprostej AB od AC, gdyż C = B + α(B−A), gdzie α > 0.
Nie wiem czy ta idea się sprawdzi, ale można pokombinować coś w tę stronę.
6 lip 13:08
Powtórka: dziekuje bardzo
Trivial 
jest to zadanie z 1 klasy liceum(poczatkowe ) wiec chyba bedzie prosciej
Wobec tego w podpunkcie b ) beda tylko 4 polproste a nie 6
Tak samo a pdpunkcie c ) bedzie tylko 6 polprostych ?
6 lip 13:18
Trivial:

Tak.
Odnośnie pytania drugiego, weźmy 4 różne punkty A,B,C,D. Rozważmy różne przypadki
"posortowanych" trójek punktów: np. (A,B,C), (A,C,D), (A,B,D), ..., ale nie: (D,A,B), (D,B,A).
a) W przypadku gdy żadna trójka punktów nie jest współliniowa, mamy 12 różnych półprostych.
AB, AC, AD, BC, BD, CD
BA, CA, DA, CB, DB, DC
b) W przypadku, gdy dokładnie jedna trójka punktów jest współliniowa (załóżmy A,B,C − w tej
kolejności na prostej) mamy 10 różnych półprostych
AB,
AC, AD, BC, BD, CD
BA,
CA, DA,
CB, DB, DC
c) W przypadku, gdy dokładnie wszystkie punkty leżą na jednej prostej, mamy 6 przypadków.
AB,
AC,
AD,
BC,
BD, CD
BA,
CA,
DA,
CB,
DB,
DC
Dowód formalny:
Weźmy różne punkty: P
1, P
2, P
3, ..., P
n.
Punkty te grupujemy we współliniowe "klastry": K
1, K
2, ..., K
m o rozmiarach 1 lub ≥3.
Klaster K
s zawiera k
s punktów: k
s = |K
s| co daje warunek: k
1 + k
2 + ... + k
m = n.
Przykładowa klasteryzacja znajduje się na rysunku.
Rozważmy ilość półprostych w różnych klastrach.
a) Dla klastra o rozmiarze 1 możemy utworzyć 0 półprostych.
b) Klaster o rozmiarze 2 nie jest zdefiniowany
c) Klaster o rozmiarze 3 tworzy 4 półproste
Klaster: A, B, C
Różne półproste: AB, BC, CB, BA
c) Klaster o rozmiarze 4 tworzy 6 półprostych
Klaster: A, B, C, D
Różne półproste: AB, BC, CD, DC, CB, BA
d) Klaster o rozmiarze k tworzy 2(k−1) półprostych.
Rozważmy ilość półprostych utworzonych między różnymi klastrami K
i, K
j. Jest ich 2k
ik
j,
gdyż żadna trójka punktów z tych klastrów nie leży na jednej prostej.
Wszystkich półprostych jest zatem:
L = 2(k
1−1) + 2(k
2−1) + ... + 2(k
m−1)
+ 2k
1k
2 + 2k
1k
3 + ... + 2k
1k
m
+ 2k
2k
3 + 2k
2k
4 + ... + 2k
2k
m
+ ...
+ 2k
m−1k
m
Suma liczb parzystych jest liczbą parzystą, zatem mamy dowiedzione.
6 lip 14:15
Trivial: Eh. Jest błąd w dowodzie. Kto znajdzie niech też poprawi.
6 lip 14:18
Powtórka: Moge tylko bardzo pieknie podziekowac za tak wyczerpujaca odpowiedz
6 lip 14:25
Powtórka: Pewnie chodzi o to ze klaster o rozmiarze 2 jest zdefiniwalny (beda 2 polproste )
6 lip 14:29
Trivial:

W moim dowodzie brakuje rozważenia przypadku, kiedy jeden punkt jest współliniowy na kilka
sposobów (patrz rysunek). Na razie nie mam na to pomysłu, ale czuję, że wystarczy drobna
modyfikacja.
6 lip 14:30
Trivial: A klaser o rozmiarze 2 nie jest zdefiniowany celowo − mamy wtedy 2 klastry o rozmiarze 1.
6 lip 14:32
Powtórka: Dobrze .
A powiedz mi czy to co teraz napisales to jest juz geometria wyzsza (czy znajde cos na ten
temat np w ksiazce Podstawy geometrii Borsuk Szmielew ?
6 lip 14:35
Trivial:
"Geometrią wyższą" to bym tego nie nazwał. Po prostu spodobał mi się problem i spróbowałem go
rozwiązać − sposób wymyśliłem sam. Gdzie można znaleźć informacje na ten temat niestety nie
wiem.
6 lip 14:37
Powtórka: Dobrze

Bede tez pozniej probowal
6 lip 14:46
Trivial: OK mam rozwiązanie. Wersja poprawiona:
Weźmy różne punkty: P
1, P
2, P
3, ..., P
n.
Punkty te grupujemy w
maksymalne współliniowe "klastry"
które mogą na siebie
nachodzić: K
1, K
2, ..., K
m o rozmiarach 1 lub ≥3.
Klaster K
s zawiera k
s punktów: k
s = |K
s| co daje warunek: k
1 + k
2 + ... + k
m ≥ n.
Rozważmy ilość półprostych w różnych klastrach.
a) Dla klastra o rozmiarze 1 możemy utworzyć 0 półprostych.
b) Klaster o rozmiarze 2 nie jest zdefiniowany
c) Klaster o rozmiarze 3 tworzy 4 półproste
Klaster: A, B, C
Różne półproste: AB, BC, CB, BA
c) Klaster o rozmiarze 4 tworzy 6 półprostych
Klaster: A, B, C, D
Różne półproste: AB, BC, CD, DC, CB, BA
d) Klaster o rozmiarze k tworzy 2(k−1) półprostych.
NOWE:
Rozważmy ilość półprostych utworzonych między różnymi klastrami K
i, K
j.
a) Jeżeli klastry te nie mają części wspólnej, to można utworzyć 2k
ik
j półprostych.
b) Jeżeli klastry mają jeden punkt wspólny, to można utworzyć 2(k
i−1)(k
j−1) półprostych.
c) Nie ma innych możliwości
Zdefiniujmy zatem liczbę a
i,j jako:
| | ⎧ | kikj gdy Ki∩Kj = ∅ | |
| ai,j = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | (ki−1)(kj−1) gdy Ki∩Kj ≠ ∅ | |
Wszystkich półprostych jest zatem:
L = 2(k
1−1) + 2(k
2−1) + ... + 2(k
m−1)
+ 2a
1,2 + 2a
1,3 + ... + 2a
1,m
+ 2a
2,3 + 2a
2,4 + ... + 2a
2,m
+ ...
+ 2a
m−1,m
Suma liczb parzystych jest liczbą parzystą, zatem mamy dowiedzione.
6 lip 15:07
5-latek: Zaraz przepisuje do zeszytu
6 lip 15:22
Trivial: Ciągle nie działa! Eh. mam dosyć.
6 lip 16:38
5-latek: To nic nie szkodzi

Moze jeszce dzisiaj albo moze jutro poprosze
Mile o jakis pomysl na to
6 lip 16:45
Maslanek: Brakuje chyba założenia, że każdy punkt może należeć do co najwyżej 2 klastrów, co?

Albo rozważenie, co gdy punkt należy do więcej niż 3 klastrów?
6 lip 22:15
5-latek: czyli jednak wyzsza geometria

Nie dla ucznia klasy 1 liceum (technikum
6 lip 22:18
Maslanek: Zawsze możesz szukać kontrprzykładu. Może by się udało

Jeśli takie twierdzenie jak podaje Trivial nie jest prawdziwe
6 lip 22:36
Maslanek: Już wiesz, że należałoby szukać, kiedy jeden punkt należy do 3 lub więcej klastrów
jednocześnie. Więc musiałby należeć do trzech lub więcej prostych
6 lip 22:37
5-latek: jesli Ci to nie przeszkadza to wrocmy do tego jutro wieczorem .
Zaraz pora spac bo rano do pracy caly tydzien OK?

Jutro tez wstawie inne zadania z tego paragrafu
6 lip 22:41